Áttörés

2024.02.28. 18:04

Így kapják vissza a hangjukat a gégeműtöttek!

A beteg a műtét után két héttel már tökéletesen tud beszélni.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

Beszédrehabilitáció teljes gégeeltávolítást követően címmel konferenciát, illetve továbbképzést tartott a vármegyei kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya.

Komplex rehabilitációs feladat

Dr. Karosi Tamás Ph.D, egyetemi docens, osztályvezető főorvos Beszédrehabilitáció teljes gégeeltávolítást követően című előadásában elmondta: orvosok és szakdolgozók számára rendezték a kurzust olyan betegek eseteiről akik teljes gégeeltávolításon estek át és ennek következtében a legfontosabb kommunikációs eszközüket a hangjukat vesztették el.

Egy nagyon komplex rehabilitációs feladat ez hiszen ezek a betegek a társadalom perifériájára hajlamosak sodródni megfelelő vezetés nélkül, nem csak egy egyszerű orvosi beavatkozás, a hang visszaadása, hanem kifejezetten team-munka.

– Osztályunkon két évtizede működik egy „gége-klub”. Magyarországon összesen három ilyen van, ahol a betegek a nyelőcső beszédet tanulhatták meg és egy közösséget teremtett a betegek és családtagjaik számára. A régiónkban a legmagasabb az érintett betegek száma így kikényszerítődött a feladat, ne pusztán a legmodernebb sebészi technikákkal szervmegtartó műtétekkel hanem bizonyos esetekben csonkoló műtétekkel is kezeljük a betegeket, a sugárkezelés és kemoterápia mellett és visszaadjuk nekik a beszéd lehetőségét. A nyelőcső beszédet a betegek mintegy 30 százaléka tudta megtanulni, viszont a hangprotézis beültetéssel – amely egy alig észrevehető műgége – a beteg a műtét után két héttel már tökéletesen tud beszélni – fejtette ki a szakember.

Szakmai előadások

Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke a liga szerepéről a gégeműtött betegek rehabilitációjában témájáról tartott előadást. Zatrok Csaba, Vezető Gyógytornász a gégeműtöttek gyógytorna lehetőségeiről beszélt. Dr. Farkas Tamásné, Rehabilitációs szak- logopédus, gyógypedagógus pedig a gégeműtött betegek logopédiai kezelését ismertette. Nagy Julianna szakasszisztens a Gégeklub működését mutatta be. 

Dr. Feczkó Gábor Speciális szempontok a tracheostomával, hangprotézissel élő betegek anesztéziája során címmel tartott előadást. Sztaniszlovszki Erzsébet diplomás ápoló a Stoma gondozást ismertette míg Kiss Szilvia egészségügyi menedzser a teljes gége eltávolításon átesett betegek otthoni rehabilitációját mutatta be. Végül Horváth Gergely, a Ready Mediczintekhnik Kft. ügyvezetője HME, Kanülök, Paradigmaváltás címmel adott tájékoztatást.

Műtéti demonstráció

A program csütörtökön is folytatódik műtéti demonstrációval Dr. Karosi Tamás Ph.D, egyetemi docens, osztályvezető főorvos Primer és Szekunder hangprotézis implantációt és Ambulanter hangprotézis cserét mutat be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában