Áradás

2024.02.07. 12:45

Eső és olvadékvíz is növelte folyóink vízszintjét

Az enyhülés hatására a hóval borított hegyvidékeken olvadás kezdődött.

Pap Gyula

A Bodrog Sárospataknál néhány hete

Forrás: ÉMVÍZIG

Az elmúlt napokban sokfelé hullott jelentős csapadék az északkeleti vízgyűjtőkön, míg hazai területen többnyire száraz idő volt. Az enyhülés hatására a hóval borított hegyvidékeken olvadás kezdődött, így az eső mellett a lefolyást az olvadékvíz is növelte - tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense. 

Kedd reggel vízfolyásaink duzzasztásmentes szakaszain igen alacsony és közepes közötti, míg a duzzasztott vízterekben közepes, vagy magas volt a mederteltség. A vízmozgás általában stagnáló, vagy gyengén áradó volt. Az elmúlt napok csapadékának és olvadásának hatására emelkedtek a vízszintek a Bodrog forrásfolyóin, a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszán, valamint a Szamos vízrendszerében is. 

Még sok a belvíz

A következő napokban készültségi szintet meg nem haladó, lassú áradásra számíthatunk vízfolyásainkon. Továbbra is első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben az ÉMVIZIG 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 29 szivattyútelepen. A belvízzel borított terület nagysága közel 4000 hektár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában