Tudta?

2024.02.19. 19:30

Diana istennőt Vasmanciként becézik a barcikaiak

Az őz társaságában látható istennő mitikus hangulatot kölcsönöz Kazincbarcikának. Mintha most érkezett volna a római istenek közül, hogy mindenkit megtanítson a vadászat fortélyaira.

A barcikaiak kedvenc szobra

Forrás: Kolorline.hu

A Diana őzzel szobor 1962 óta látható a kórház szomszédságában lévő parkban, az Építők útján.

A francia impresszionista szobor alkotója Huszár Imre, akiből szülei kőfaragót, gipszöntőt vagy asztalost szerettek volna faragni. Azonban a fiatalember rátalált a saját útjára, és az iparművészeti iskolában folytatta tanulmányait. Diana megformálása lett Huszár Imre főműve. Pesti éveit követően Párizsban fejlesztette alkotói szemléletét, a Rodin tanítványaként ismertté vált Émil Antoine Bourdelle tanítványául szegődött. Bourdelletől kiváló alapokat kapott, ennek bizonyítéka a római holdistennő szobra.

Diana a vadászat patrónusaként vált ismertté a római mitológiában, emellett ő lett a népek védnöke, a nők és az anyaság őrzője is.

A barcikaiak közül sokan nem Dianának, hanem Vasmancinak nevezik a nőalakot, adta hírül a kolorline.hu. Korábban ugyanis a Mezey István Művészeti Központ helyén egy általános iskola állt, ahonnan testnevelés órán rendszeresen kivitték egy pár kört futásra a gyermekeket, innen származik a „vasmancis kör”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában