Egészség

2024.02.11. 13:00

A koronavírus stagnál, az influenza tarol vármegyénkben

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 5. heti jelentése szerint nagyban megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, amit a miskolci háziorvos véleménye is alátámaszt.

Galambos Eszter

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Ground Picture

Az elmúlt héten 47 400 beteg fordult influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése szerint január 29. és február 4. között.  Ez 10 500 fővel több mint a múlt héten volt, akkor 36 900-an keresték fel ilyen tünetekkel orvosaikat.  Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 ezren fordultak orvoshoz, ami szintén emelkedést mutat az előző heti 233 400 főhöz képest. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb.

Az influenzapozitivitási arány 32,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 4,5 százalék volt. Az 5. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hat jelentés érkezett négy területről. A megbetegedések öt óvodát és egy bölcsődét érintettek. Valamennyi járványban történt légúti mintavételezés, egy óvodában és egy bölcsődében az influenza A vírus kóroki szerepe igazolódott, a többi óvodából származó légúti minták virológia vizsgálata folyamatban van. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a negyedik héten 291 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 35 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Magasabb vérnyomás az új tünet

Dr. Kázár Ágnes háziorvos megkeresésünkre elmondta, hogy körzetében közel harminc-negyven százalékkal nőt a betegforgalom A felnőttek nagy része influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, magas láz, levertség, köhögés és nátha, de előfordul tüdőgyulladás is.
Érdekességképpen említette, hogy megfigyelése szerint a betegség kezdeti szakaszában vérnyomás emelkedés jelentkezik, ami eddig nem volt jellemző. A doktornő felhívta a figyelmet arra is, hogy a patikákban kapható kombinált tesztek lehetőséget nyújtanak mindenki számára, hogy esetleg otthoni körülmények között diagnosztizálja, melyik vírus támadta meg a szervezetét.
Minden esetben tüneti kezelés a javasolt, amit nem érdemes pár napon belül önkényesen megszakítani, mert akkor sokkal nagyobb a veszélye a felülfertőződésnek, a betegség elhúzódhat, súlyosabbá válhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában