Lelki egészségünk

2024.02.11. 12:45

Téli depresszió ellen: csak élvezze a fényt!

Az általunk megkérdezett szakember elmondta, hogy még azokat is érintheti a téli depresszió, akik egyébként kiegyensúlyozottan élnek.

Ujlaki Attila

Téli napfürdő – sokat javíthat a közérzeten, a hangulaton

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zmaj88

A téli depresszió, vagy más néven szezonális affektív zavar (SAD) olyan állapot, amely különböző tényezők összessége miatt alakulhat ki. 

A nappalok rövidülése és az alacsony napfényintenzitás befolyásolja a melatonin (az alvást szabályozó hormon) és a szerotonin (hangulatot szabályozó neurotranszmitter) szintjét, ami hozzájárulhat a depressziós tünetek kialakulásához

 – mondta portálunknak dr. Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus. 

Rizikós évkezdet 

„Karácsonykor a legtöbb ember társaságban van. Sürög-forog az ünnepi fényekben. Amikor ez elmúlik és visszatérnek a hétköznapokba, akkor éreznek egyfajta ürességet” – mondta a szakember. Ezt leggyakrabban a depresszióval azonosítják. 

„Sokaknak nem biztos, hogy az elvárásaiknak megfelelően sikerültek az ünnepek. Így ez az időszak sokkal rizikósabb lehet számukra” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy a hideg és sötét téli hónapokban sokak életében beköszönt a téli depresszió. „Az év ezen időszakában a napfényhiány gyakran hozzájárul ahhoz, hogy az embereknek nehézségeik támadnak a hangulatuk és az energiaszintjük szabályozásában. Ez még azokat is megzavarhatja, akik amúgy nem fogékonyak a depresszív hangulatra” – emelte ki. 

Változó tünetek 

Azt is elmondta, hogy a téli depresszió tünetei széles skálán mozognak, beleértve az alvászavart, étvágyváltozásokat, fáradtságot, az érdeklődés elvesztését és a lehangoltságot.

„Fontos azonban megemlíteni, hogy a téli depresszió kezelhető, és számos módszer létezik a tünetek enyhítésére. Az egyik kulcsfontosságú stratégia a fényterápia, amely a napfény hiányát pótolja mesterséges fényforrásokkal” – mondta. A rendszeres testmozgás is segíthet a hangulat szabályozásában, mivel a testmozgás növeli a szerotonin szintjét. 

Megelőzés életmódváltással

 A szakember arra is kitért: az életmódváltás is kulcsszerepet játszhat a téli depresszió megelőzésében és enyhítésében. 

„Fontos a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és az elegendő alvás. Az embereknek érdemes próbálkozniuk a napfényes órák kihasználásával, például sétával vagy szabadidős tevékenységekkel a szabadban” – ajánlotta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában