Program

2024.01.18. 19:00

Tegyünk együtt egy élhetőbb Miskolcért!

Szinte már a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív hatásait: Az ellene való küzdelem elengedhetetlen Európa és a világ jövője szempontjából. 2019-ben az EU vezetői támogatták azt a célkitűzést, hogy 2050-re elérjék a klímasemlegességet, ami azt jelenti, hogy a légkörbe csak annyi üvegházhatású gáz kerül, amennyit a természet-azaz az erdők, az óceánok és a talaj-el tud nyelni.

Galambos Eszter

Fotó: Ádám János

Az Európai Bizottság 2022-ben bejelentette melyik 100 uniós város vesz majd részt abban a kezdeményezésben (uniós kifejezéssel: „küldetésben”), melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Miskolc is.

Többek között erről is szó volt csütörtökön a Több mint zöld!- MISKOLC konferencián ahol a város jövőjéről és a városi klímaadaptáció kérdéséről tanácskoztak a meghívott szakemberek és a Miskolci Egyetem tanárai és kutatói.

Csak három város

Márton Ádám a klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott kérdésünkre elmondta, ahhoz hogy az Európai Bizottsága a 2030-ra kitűzött a célt meg tudja valósítani olyan városokat olyan innovációs kutatási-fejlesztési központokat, teszthelyszíneket keresett, akik vállalták azt hogy ebben a küldetésben élen járnak. A programba közel négyszázan jelentkeztek és Magyarországon csak három várost választottak be ebbe a misszióba, Miskolc mellett még Pécset és Budapestet.

A város első feladata lesz – mint minden nagy út kezdetén –, hogy felállítsa azt a tervet ami mentén a megvalósulás zajlik majd. Ez stratégiai dokumentum a Városi Klímaszerződés. A kidolgozott klímaszerződés márciusban lesz benyújtva az Európai Bizottságnak és remélhetőleg néhány hónapon belül elbírálásra kerül, ha kedvező fogadtatásra talál. Ennek a szerződésnek mint stratégiai dokumentumnak van egy akcióterv része ahol a feladatok és az intézkedések találhatók, van egy finanszírozási terv része ahol a források megtervezése történik majd, talán a legfontosabb, leglényegesebb része azonban ami elköteleződéseket tartalmazza.

A civileket is bevonják

A küldetés középpontjában ugyanis a város lakói állnak éppen ezért civil szervezeteket is szeretnének bevonni a megvalósításba hiszen a klímaátállás az nem csak a kormányzatnak a feladata hanem valamennyiünk felelőssége. Az ötletelés már el is kezdődött hiszen a tervezzükmiskolcot.hu felületen a coolmiskolc menüpont alatt bárki magánszemélyek, intézmények, civil szervezete, cégek is tehetnek javaslatokat a tervbe, illetve tehetnek vállalásokat, hogy ők maguk mit tennének annak érdekében, hogy ezek a közös célok teljesüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában