Anno

2024.01.14. 16:35

Szüret mínusz 7 fokban, hajnal hatkor

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilapban arról számoltak be, hogy nem feledékenységből maradt két hektáron a szőlő a tőkéken.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: annasf83

Hat év után ismét jégbort készítenek a Pajzos-Megyer Rt.-nél - találtuk a hírt az Észak-Magyarország 2004. január 14-i számában. A lap arról írt: január közepén ritkán szoktak szüretelni. Akkor sem feledékenységből. Most is oka van, hogy két hektárról gyűjtötték be a jégbor alapanyagát. 

Szabó Hajnalkát, a Pajzos Rt. ügyvezetőjét idézték: "Az elmúlt évben sikertelen próbálkozásaink voltak, hiszen nagyon sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie, hogy igazi jégbort készíthessünk. Utoljára ’98-ban volt sikeres szüretünk, akkor 400 liter jégbort gyártottunk."

Az idei szüretet mínusz hét fokban kezdték meg reggel hatkor. A tapasztalatok szerint ez a hőmérséklet az ideális. A szőlő fagyottsága miatt a préselésnél  rendkívül koncentrált mustot kapnak, hiszen a szemekben lévő fagyott állapotú víz nagy része visszamarad a présben. Persze ehhez az is szükséges, hogy egy kíméletes, hosszú préseléssel kezeljék a szőlőt. A mustot gyors erjesztéssel 15-18 fokon érlelik borrá. Áprilisban palackozzák és a tervek szerint nyár közepén, legkésőbb augusztusban dobják piacra - vázolta az eljárást a cikk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában