Figyelem!

2024.01.02. 07:00

Már ezeken az utcákon is fizetni kell a parkolásért Miskolcon

Miskolc - Évi mintegy 17 millió forint plusz bevételre számít a miskolci önkormányzat a négy új fizető parkolótól.

Szaniszló Bálint

A 3-as, sárga jelzésű parkolózónához fognak tarozni az új területek.

A miskolci közgyűlés múlt októberi ülésén fogadta el a „Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő várakozás szabályairól szóló 37/2016-os önkormányzati rendelet” módosítását, amelynek értelmében 2024. január 1-jei hatállyal újabb négy közterület vált fizető parkolóvá a vármegyeszékhelyen.

Az elfogadott rendeletmódosítás szerint fizető parkolóvá vált a Zombori utca, a Szeles utca Hatvanötösök utcája és az Eperjesi utca közötti szakasza, a Katowice utca a Szentpéteri kapu 77-99. közötti ki-behajtótól a Katowice utca 6. melletti garázssor közötti területe, valamint a Budai József utca a Görgey Artrúr utca és a Király utca közötti szakaszon.

A lakosság kérte  

Mint megtudtuk, az említett területek fizetővé tételét a lakosság kezdeményezte. Mind a négy terület az úgynevezett sárga zónás parkolóövezetbe fog tartozni. Összesen 9 parkolóóra beszerzése vált szükségessé a fizető parkolókat üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. számára.

Érdekesség, hogy tavaly júniusban, a miskolci közgyűlési ülésen a városvezető frakció tagjainak igen szavazataival öt terület lett 2023. január 1-jével a fizető sárga zóna része lesz.

A legnagyobb terület, amely tavaly év elején fizetővé vált a Malomszög, a Serház, a Tizeshonvéd, a Nagyváthy és a Petőfi utca által határolt rész, ahol 306 parkolóhely van, amely addig ingyen volt  használható. Száznyolcvan parkolóhelyet érintett a döntés a Selyemréten, ahol a Kőrösi Csoma Sándor, a József Attila, a Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület vált fizetővé, beleértve az Éder György, a Bólyai János és a Zsilinszky utcát is.   

Ugyancsak a sárga zóna szerint alakult múlt év elejétől a tarifája a Sarolta, a Hadirokkantak, a Soltész Nagy Kálmán és Vörösmarty utca által határolt terület 62 parkolóhelyének és ugyanerre a sorsra jutott a Bocskai István utca Bocskai István utca 33. és Vörösmarty utca 84. közötti része. Mindezeken túl fizetővé vált a Szepessy Pál utca Major utca és Mátyás király utca közötti szakasza, itt 29 parkolóhelyért kell fizetni.  

Az intézkedés egyben már akkor azt is jelentette, hogy a miskolci belvárosban és környékén szinte egyáltalán nem lehet ingyenes pakolási lehetőséget találni. Most újra bővült a fizető helyek száma.

Visszavont változtatás 

A miskolci parkolási rendelet módosítása az elmúlt hónapokban, években több alkalommal is szerepelt a miskolci közgyűlés napirendjén. Például a parkolási díjat is emelték már ilyen-olyan módon. Az idei márciusi testületi ülésen is téma lett volna a díjemelés, de a közzététel után egy napon belül - indoklás nélkül - visszavonták az előterjesztést. A javaslat lényege az volt, hogy - amennyiben persze a közgyűlési többség igennel szavazott volna, hogy  április 3-ától az úgynevezett zöld zónás várakozóhelyeken például 440 forint helyett 520 forintot kellett volna fizetni óránként a parkolásért. A mélygarázsok óradíja 340 forintról 400 forintra emelkedett volna.   

Lett volna olyan fizető parkoló a városban (például a Városház téri kavicsos várakozóhely), ahol tavaly júliusban még 220 forint volt az „óradíj” és 2023 áprilistól már 520 forint, ami jelentős áremelésnek lett volna nevezhető.  

Bankkártyával is lehet fizetni  

A mostani rendelet módosítás azt is tartalmazta, hogy a mai kor kihívásainak megfelelve olyanok a jegykiadó automaták, hogy lehetőség van a bankkártyás fizetésre. Ehhez a meglévő automatákat átalakították és eleve olyanokat szereznek be, amelyek lehetővé teszik a bankkártyás fizetést. Mindezzel párhuzamosan viszont megszűnt a most érvényes chipkártyás jegyváltási lehetőség.

Ezek az utcák lettek fizetők:  

- Zombori utca 

- Szeles utca (Hatvanötösök útja - Eperjesi utca közötti szakasz) 

- Katowice utca (Szentpéteri kapu 77. - 99. sz. közötti ki-behajtó, és a Katowice 6.sz melletti garázssor által határolt terület) 

- Budai József utca (Görgey Artúr utca – Király utca közötti szakasz)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában