boon.hu video

2024.01.16. 14:29

Majd másfél száz családnak segítenek Arnóton – fotók, videó!

Elkezdődött a szociális tűzifaosztás Arnóton, idén 137 köbmétert osztanak ki a településen.

Galambos Eszter

Fotó: Bujdos Tibor

A kedd délelőtt elkezdődött osztáson dr. Üveges István Arnót polgármestere, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, illetve az Északerdő Zrt. képviseletében Nagy Barnabás is jelen volt. A polgármester kiemelte, immár 12 éve szervezik a szociális tűzifaosztást melynek fogadtatása a kezdetektől fogva pozitív volt. Az idei év paramétereit kapcsán elmondta, közel 137 erdei köbméter fa érkezett Arnótra, összesen 5.741.670 forint értékben amihez 3.653.790 forint támogatást vettek igénybe ebből 2.087.880 forint az önkormányzati önrész. A szállítás költségét és a saját hozzájárulást az önkormányzat az éves segélykerete terhére biztosította, így a tűzifaosztás az önkormányzatnak többlet kiadással nem járt.

Egy erdei köbméter

Mindezek tükrében lehetségessé vált, hogy az idén 144 arnóti család részesülhet megközelítőleg egy erdei köbméter tűzifa támogatásban. A vonatkozó helyi rendelet egyéb jogosultságok mellett az aktív korúak ellátásában és a lakásfenntartási támogatásban részesülők számára teszi lehetővé a tűzifa osztását. A polgármester megemlítette, hogy ez a mennyiség megközelítőleg egy- két hétig elegendő de az időjárási viszonyokat figyelembe véve elmondható, hogy a legjobb időszakban kerül kiosztásra.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében kitért arra hogy a téli időszakban sok vidéki településen élő rászorult családnak és nyugdíjasnak szüksége van a segítségre. Ezért a magyar kormány 2011-ben elindított egy szociális tűzifa programot. A Belügyminisztériumhoz pályázhatnak az önkormányzatok. Arnót volt az egyik település aki a kezdetektől csatlakozott ehhez a felhíváshoz hiszen fontosnak tartotta a településen élő rászorult családok támogatását.

Több százezer családnak jut

A kormány idén is az eddigi évekhez hasonlóan 5 milliárd forintot különített el a Belügyminisztériumnál így több százezer rászoruló családnak tud segíteni. Csöbör Katalin kitért arra is, hogy választókerületében három település csatlakozott ehhez a programhoz: Szirmabesenyő, Sajókeresztúr és Arnót, így közel 300 család részesülhet ebből a támogatásból. A program elsődleges célja, hogy egy kis átmeneti segítséget nyújtson a rászorulóknak és segítsen a háztartások tűzelőanyag ellátásában.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában