Történelem

2024.01.20. 15:32

A doni hősökre emlékeznek a Zemplénben

Országszerte sok helyen emlékeznek a doni hősökre a napokban, vármegyénkben emléktúrát is szerveztek erre a hétvégére.

A tavalyi túrán a Miskolci Toborzó Iroda katonái

Nyolcvanegy éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban - ez volt a Doni-áttörés-  melynek következtében a -30 fokos hidegben a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét.

A napokban sok helyen emlékeznek a doni hősökre, vármegyénkben emléktúrát is szerveztek erre a hétvégére: a 24. Doni emléktúrát. A Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör által szervezett túra Sárospatak és Sátoraljaújhely között halad.

Sátoraljaújhelyről indultak péntek reggel, az útvonal Rudabányácskát, Károlyfalvát, Sárospatakot érinti, átlagosan 15 kilométert tesznek meg naponta, a részletekről korábban már beszámoltunk. a túra tegnap indult. A díszparancsot Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkari Főnöke írta alá.

A menetben mintegy 65 fő vesz részt, akik korhű ruhában és korhű fegyverekkel felszerelkezve vonulnak. A menet Tolcsváról mécsesgyújtást követően haladt át a Zempléni-hegység vonulatai között Erdőhorvátiba. A településen szombat délután 5-kor felkeresik a II. világháborús sírhelyeket, majd elkezdődik a záróesemény a II. világháborúban elesett hősök emlékművénél, ahol díszlövésekre is sor kerül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában