Nyolcvanegy éve történt

2024.01.12. 16:00

A doni hősökre emlékeztet a füzéri túra

Január 19–21-én rendezik vármegyénkben a 24. Doni emléktúrát. A Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör által szervezett túra Sárospatak és Sátoraljaújhely között halad majd.

Póczos Nikolett

A füzéri emléktúra tavalyi rendezvényén

Forrás: Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör

A doni áttörés 81. évfordulója alkalmából idén is megszervezik a Doni emléktúrát, melyhez a miskolci toborzóiroda is csatlakozik. 

A túra jelentőségéről és az akkori eseményekről Rácz Péter tartalékos főhadnagy, a miskolci toborzóiroda munkatársa beszélt a boon.hu-nak. 

Forrás: Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör

Épp 81 éve, 1943. január 12-én indult mínusz harmincfokos hidegben a doni áttörés, a második világháború magyar szempontból egyik legtragikusabb eseménye. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg alakulatai hősiesen harcoltak ugyan, az első támadást vissza is verték, de nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőben lévő szovjet Vörös Hadsereget. 

A túra eszmeisége 

„Ahogy telik az idő és egyre több információ lát napvilágot az akkori eseményekről, látszik az, hogy azok a katonák milyen hősies és heroikus küzdelmet folytattak nemcsak az időjárással, hanem sokszor saját magukkal is. Ez a januári időpont, ez az emléktúra a rájuk való emlékezésnek egy fontos része a Magyar Honvédségen belül – mondta Rácz Péter. Majd hozzátette: – Mivel a Magyar Honvédség eszmeiségének fontos része hőseink emlékének ápolása, ezért a füzériek által szervezett túrán már évek óta részt veszünk, hagyományosan” – emelte ki Rácz Péter. 

A túra részletei 

A túra szervezője a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör, melynek elnöke, Szakály András Tamás ismertette az útvonalat. 

Forrás: Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör

„Sátoraljaújhelyről indulunk január 19-én reggel, útközben érintjük Rudabányácskát és Károlyfalvát, és Sárospatakon délután lesz a megemlékezésünk, és az aznapi túrát ott zárjuk”

– ismertette az elnök. Átlagosan 15 kilométert tesznek meg majd egy nap – tette hozzá. 

Kiemelt résztvevő 

Szakály András Tamás elmondta, hogy a résztvevők között lesznek többek között előreláthatóan a 10. Területvédelmi Zászlóalj, a miskolci toborzóiroda katonái és a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör tagjai, a sátoraljaújhelyi kadétok, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium ezzel a korszakkal foglalkozó szakköre és a Magyar Tüzér Egyesület tagjai, civil szervezetek és állandó meghívott résztvevők. Ha valaki civilként szívesen csatlakozna az emléktúrához, előzetes jelzést követően lehetőséget biztosítanak a szervezők. A Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör elnöke, Szakály András Tamás tájékoztatása szerint a túrán részt vesz majd és teljesíti a kijelölt távot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra főszervezője is. Az elnök szerint ez a túra nem igényel plusz felké­szülést, hiszen nem különbözik egy átlagos teljesítménytúrától. Megfelelő öltözet, felszerelés, jól bejáratott bakancs szükséges, védőruházattal. A szervezők biztosítanak ebédet és vacsorát is, ezért igény szerint érdemes szendvicset, szőlőcukrot és vizet vinni a hátizsákban, javasolja az elnök. Majd kiemelte, hogy az előző években átlagosan 40 fő résztvevője volt a túrának, viszont idén az első napon már 50-55 főre számítanak. 

Ha valaki civilként szívesen csatlakozna az emléktúrához, előzetes jelzést követően lehetőséget biztosítanak a szervezők. 

Szakály András Tamás

Még több fotót a 2023-as XXIII. Doni Hősök Emléktúráról a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában