Kormányhivatal

2024.01.16. 20:11

„Bizakodással és erővel kell a jövő felé tekintenünk”

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a nehézségek ellenére egyre sikeresebb, és biztató jövő elé néz, a XXI. század nyertese lehet.

Pap Gyula

Dr. Alakszai Zoltán, Prof. dr. Horváth Zita, Bihall tamás és Bánné dr. Gál Boglárka

Fotó: Ádám János

A magyar állam vármegyei szervezeteként nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is a lehető legteljesebb együttműködésben dolgozni vármegyénk működtetéséért, fejlődésért és azért, hogy ez a régió a XXI. század nyertese legyen – fogalmazta meg dr. Alakszai Zoltán vármegyei főispán azon a rendezvényen, ahol a kormányhivatal, a Vármegyei Önkormányzat, a kereskedelmi és iparkamara és a Miskolci Egyetem közösen köszöntötte az új évet. 

Alakszai Zoltán hangsúlyozta:

bizakodással és erővel kell a jövő felé tekintenünk, ezért külön öröm számomra, hogy nem csak az államigazgatás, a közigazgatás, az önkormányzatok képviselői hanem a gazdasági szereplők és az oktatás és a nevelés területén dolgozó szervezeteknek a képviselői is jelen lehetnek.

Rámutatott: a mai időkben a biztonság, a válságálló működés felértékelődött, ennek a biztonságnak az alapfeltétele az együttműködés, a párbeszéd, az egymással történő szóértés – jelezte a főispán.

A fejlesztés és a családok évei

Bánné dr. Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke visszatekintésében egy tényadatot emelt ki: a KSH adatai alapján 2 százalékponttal erősödött a vármegye ipari termelése 2022-ben (a tavalyi számok még nem állnak rendelkezésre), 

így már 9.8 százalékkal vesszük ki részünket az ország ipari termeléséből.

A múlt év a családok és a gazdaságfejlesztés éve volt és 2024 is ugyanez lesz – fejtette ki az elnökasszony. A sikeres év – melyről a hétfőn ide látogató Dr. Navracsics Tibor miniszter is elismerően szólt – köszönhető a kormánynak, az ide érkező fejlesztési forrásoknak és annak, hogy a vármegye tudatos, tervezett és sikeres fejlesztéspolitikát végez – összegezte.

Szakképzett emberek

A helyi fejlesztési zóna kialakításakor arra törekedtünk, hogy egy olyan fenntartható fejlődési pályára lépjen ez a térség, ahonnan nem elvándorolnak az emberek, hanem itt maradnak, sőt ide jönnek a leendő befektetések és vállalkozások

 – idézte fel Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora. A Miskolci Egyetem Északkelet-Magyarország meghatározó tudásközpontjaként igyekszik a munkaerőpiac legszélesebb szektorai számára képzett szakembereket biztosítani, segíteni a gazdasági élet szereplőit.

Helytállnak a vállalkozások

Bihall Tamás a BOKIK elnöke köszöntőjében értékelte, hogy a COVID járvány ellenére a 2022-es adatok alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén a legtöbb adót befizető vármegye Magyarországon. A kamara által képviselt 40 ezer vállalkozás minden nehézség ellenére 2023-ban is helyt állt. A vármegye gazdasága talpon van, ezért köszönet az együttműködő partnereknek – emelte ki az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában