Mezőgazdaság

2024.01.08. 14:45

Károkat okozhat a belvíz Borsod-Abaúj-Zemplénben

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is a belvíz okozza a legnagyobb problémát a földeken, mondja Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Belvízzel elöntött terület Sátoraljaújhely határában

Fotó: MTI, Balázs Attila

A mezőgazdaságban jelenleg a legnagyobb kárt a belvíz okozza országszerte, így Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is. 

Az elmúlt napok csapadékos időjárása belvizet okozott, a szántások, vetések tetején nagyon sok helyen csillog a víz, mert már nincs lehetősége a talajnak elnyelnie vagy elvezetnie azt – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. Ahol viszont már sikerült elvetni a repcét, búzát, őszi káposztarepcét, őszi búzát, őszi árpát, tritikálét, ezek a növények már meg tudtak erősödni, viszont a sok víz nekik sem tesz jót – egészítette ki az elnök. Ezek közül a repce már különösen szenved, emelte ki.

Belvízzel elöntött terület Sátoraljaújhely határában 
Fotó: MTI, Balázs Attila


„Azt látom, hogy a megyében még kukorica is van kint a földeken, annak az aratása fagyos földön lehetséges. Ha egy erősebb fagy jön, az meg tudná tartani a szántóföldön a gépeket” – hangsúlyozta. A gyümölcsösökbe, a szőlőbe is megindulhat a metszés, mert azt ilyen hidegben is lehet végezni.

Az állattartás terén van sok munka

Taskó József szerint most az állattartás környezetében van több munka, „különösen juhászatokban most van az ellések és a vemhesítés időszaka, és a jószágok etetése, takarmányozása zajlik”. Az elnök véleménye szerint a tavalyi év kedvezett a takarmány előállítására, és így van belőle bőséggel. „Az abraktakarmányok ára most olcsó, ami az állattartóknak kedvez, de a növénytermesztőknek most gondjaik vannak a belvíz miatt” – összegezte a szakember a Boon.hu-nak.

Belvíz Sátoraljaújhely határában
Fotó: MTI, Balázs Attila

Az Európai Unió által előírt adminisztrációs kötelezettségek teljesítésére is alkalmas ez az időszak, melyhez komoly segítségre számíthatnak a falugazdászoktól az érintettek. Ebben az évben bővítik a falugazdászok számát, hogy minél pontosabb és hatékony segítséget tudjanak nyújtani a mezőgazdasággal foglalkozóknak – emelte ki Taskó József. Ennek érdekében fórumokat is szerveznek majd a következő időszakban, feladataikról és a kötelezettségeikről.

Belvíz okozta károk már most láthatóak, terméskiesést okoznak majd, tehát kárigényekre biztosan kell majd számítani a szakember szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában