Munkabeszüntetés

2023.12.11. 14:46

A Volánbusz dolgozóinak sztrájkja hétfőn is folytatódott + fotók

Miskolc - A hétfő reggeli órákban úgy tűnt, mintha minden rendben lenne Miskolcon, a Búza téri Volán pályaudvaron, a buszok jöttek-mentek, ahogyan máskor, szállították az utasokat, akik békésen várakoztak. A sztrájk csak néhány viszonylatot érintett vármegyénkben.

Nagy-Hankó Krisztina

Reggeli helyzetkép a miskolci autóbusz-pályaudvaron

Fotó: Bujdos Tibor

Nem tudott megegyezni a szakszervezet és a munkáltató ezért kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-re és 11-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), mivel a Volánbusz nem adott bérfejlesztési ajánlatot a szakszervezet bérkövetelésére. 

Erről a SZAKSZ tett közé felhívást a honlapján. A szakszervezet 25 százalékos keresetfejlesztési igényt fogalmazott meg a társaság felé. A hírről a boon.hu-n is beszámoltunk korábban. Mint ahogyan arról is írtunk, hogy vasárnap voltak elégedetlen utasok, hiszen több járat is kimaradt, ami kellemetlenül érintette őket. 

Reggel beértek iskolába 

„Főként a hétfői leállás adott okot aggodalomra, mert nem tudtuk, hogy a gyerekek bejutnak-e Nyékládházáról busszal Miskolcra, iskolába. De nem volt gond, a buszjárat időben megérkezett a megállóba” – mondta Ilona. Egyébként nehézkes számukra a közlekedés, mert Nyékládháza Ónodhoz közeli végében laknak, onnan be kell menni a város központjába vagy a 3-as úthoz a buszhoz. Reggel 9 óra tájban hazafelé tartott Ilona, a Búza téren egy buszsofőrtől kért segítséget, hogy az ott parkoló jármű el fog-e indulni Tiszaújváros felé a menetrend szerinti időpontban és a válasz igen volt, így nem kellett kimaradó busz miatt sokáig várakozni. 

Mehetne vonattal is 

„Én már ingyen utazom, régebben vonattal jártam, de ma már inkább busszal közlekedem. A busz néhány perc múlva indul, úgy látszik ez a sofőr nem sztrájkol” – mondta János, aki Tiszaújvárosban lakik. Azt is elárulta, tudott a munkabeszüntetésről, de információi szerint csak minden második járat marad ki és az sem minden vonalon. Nem panaszkodik, mert amerre ő jár, arrafelé máskor - amikor nincs sztrájk - szinte fél óránként jön egy busz, elég forgalmas útvonal. 

Nem vette észre 

Istvánnak vármegye bérlete van, miskolci lakos, de van egy telke a Pingyomon, ahová általában hetente 4-5 alkalommal Volán busszal megy Harsány, Bükkaranyos vagy Kisgyőr irányába, illetve a munkahelye is ezen az útvonalon található. Mivel a belvárosig el tud jönni a járatokkal, így a városi tömegközlekedést (MVK Zrt.) nem veszi igénybe. Ha kell, inkább sétál. „Többnyire elégedett vagyok a szolgáltatással. A Volánnal eljutok oda, ahová akarok, persze a menetrendet azért figyelni kell. Ma reggel ugyan voltak kételyeim, hogy időben beérek-e dolgozni, de semmit nem vettem észre a sztrájkból, időben indult a buszom” - hangsúlyozta.

A Volánbusz a munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően – írták a közlekedési vállalat honlapján. Arról, hogy várhatóan melyik járat nem közlekedik hétfőn, szintén ezen a weboldalon lehet tájékozódni vármegyénkénti bontásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában