Annó

2023.12.30. 13:30

Tiszta szerencse, hogy sima tükörfagyás

Miről írt a megyei napilap 50 éve? Az Észak-Magyarország 1973. december 30-i számában a tiszai jégtörő hajók és hajósok munkájába avatott be Oravec János.

Boon.hu

A jégtörő hajók újabb generációja a Tiszán

Fotó: MW

Kifutott Tokajból az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Jégvirág I. és Jégvirág II. jégtörő hajója. Ugyanis a Tisza felső szakaszán kisebb árhullám vonul le, és hogy megakadályozzák a jégdugók kialakulását, a jégtörő flottilla megkezdte munkáját a Tiszán – idézhetjük fel a fél évszázaddal ezelőtti híradásból. Fábián Imre kapitányt idézi a szerző: „szerencse, hogy sima tükörfagyás van, és így nem nehéz a munkánk. A jeget nemcsak a most levonuló kisebb árhullám miatt törjük, hanem azért is, hogy a Tiszalöki Erőműre ne egyszerre zúduljanak rá a nagy tömegű jégtáblák.”

A timári révnél már a 20 centiméteres vastagságot is elérte a tábla, ezért a két jégtörő hajó munkasebessége alig érte el az 1,5 kilométert óránként – írta meg a lap. 

A kapitány csak jókat tudott mondani a hajójáról: „Sok hajó volt már alattam. De ilyen masszív, erős, strapabíró, mint ez, nem sok. Szovjet gyártmány, Arhangelszkben teljesített szolgálatot, mint boxer, azaz kikötői hajó. Tíz éve szolgál nálunk jégtörőként és mi tökéletesen elégedettek vagyunk véle.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában