Annó

2023.12.25. 08:30

„Szeretnénk ennek a nyavalyás életnek minden egyes napját ünnepként megélni”

Miről írt a megyei napilap 20 éve? Az Észak-Magyarország 2003. december 24-i számában megszólaltatták Pataki János (1933-2022) festőművészt is, aki arról beszélt, náluk alighanem abban az évben is a folyosóra szorul a karácsonyfa.

Boon.hu

Pataki János úgy tekintett a karácsonyfákra, mint díszbe öltözött asszonyokra

Fotó: ÉM

Pataki János, a Miskolcon élő festő-, képzőművész és gyűjtő nem szokványos életet él. Karácsonykor végképp nem – írta meg róla 2003-ban, karácsonyi számában az Észak-Magyarország.

„Az ünnep közeledtét a lakásában csak egy, a roskadásig megpakolt polcra eszkábált égősor jelzi. Egész évben...” 

„A mi életünkben nincsenek piros betűs ünnepek. Szeretnénk ennek a nyavalyás életnek minden egyes napját ünnepként megélni. Szomorú vagyok amiatt, hogy a legtöbb ember - jelen esetben - csak erre a három napra koncentrál, ilyenkor próbál meglepően kedves lenni mindenkivel és árasztja magából az „ünnepi” hangulatot. Aztán huszonhetedikén újra beletapos a másikba lelkiismeret-furdalás nélkül és nem is emlékszik, hogy pár nappal azelőtt milyen szívélyesen kívánt kellemes ünnepeket ugyanannak az illetőnek” – idézi a művészt a cikk.

„A karácsonyfa is megér egy misét. Az itthoni dzsungel miatt általában lakáson kívülre szorul, pedig igazán csodálom azokat a gyönyörű fákat. Úgy tekintek rájuk, mint egy díszbe öltözött asszonyra, és szinte meg sem merem érinteni. Sokszor áprilisig is gyönyörködünk benne. Most is valószínűleg a folyosóra kerül, de attól még szép lesz. Mindig szép..." - mondta Pataki János. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában