Gyógyító ajándék

2023.12.20. 08:30

Örülnek a csokinak is, de élményből kevesebb van, ezért az nagyobb kincs

Ezúttal nem édességet vagy játékot, hanem élményt kaptak a gyerekek. Rénszarvasok, papír angyalkák készültek a kézműves foglalkozáson a gyermekek szorgos kezei alatt.

Nagy-Hankó Krisztina

A Miskolci Lions Klub foglalkozást szervezett a GYEK-ben

Fotó: Vajda János

Újabb felajánlásban részesült a  Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központja (GYEK).  A segíteni vágyó cégek, civil szervezetek már jól tudják: az ünnepi hangulat, a készülődés segíti a kis páciensek gyógyulását. Az Első Miskolci Lions Club idén is megrendezte a beteg gyermekek kórházi kreatív foglalkozását. Az esemény évek óta hagyomány az adventi időszakban.

A legszebb ajándék

„Az elmúlt hetekben számtalan doboz csokoládé, édesség, játék és egyéb ajándék tárgy érkezett a Gyermekegészségügyi Központ számára, aminek nagyon örültek ugyan, de ezúttal nagyon nagy kíváncsisággal jöttek, mert tudták, most valami más következik, más módon fogják őket megajándékozni a felnőttek” – mondta Dr. Büdi László orvosigazgató. Amiben benne van a saját kreativitása a gyermeknek, az boldoggá teszi. A legszebb ajándék pedig az, amit az ember saját kezével készít, ezt már a kis páciensek is tudják – hangoztatta az orvosigazgató.

A kreatív foglalkozást támogatják

„Nagy örömmel jövök minden évben a gyerekosztályra, mivel valamikor itt dolgoztam. Szerencse, hogy most már találkozhatunk is, mert a világjárvány ideje alatt csak távolról tudtunk segíteni” – mondta Dr. Kígyóssy András ideggyógyász-főorvos, az Első Miskolci Lions Club tagja. A Lions Club az összegyűlt adományokból tudja megajándékozni a gyerekeket. Most már több éve a karácsonyi kreatív foglalkozás megvalósulását támogatják. A tárgyakat, amelyeket a kis páciensek elkészítenek, magukkal vihetik a kórházi osztályra, de akár megajándékozhatják a szeretteiket vele otthon. A foglalkozás a Bonta Zoltán Emlékére - Leukémiás és Daganatos Gyerekek Gyógyítására Létrehozott Gyógyászati Alapítvány közreműködésével jött létre – tudatta a főorvos. Ennek a szervezetnek köszönhető, hogy ma már van Magyarországon csontvelő-transzplantáció.

A Gyermekegészségügyi Központban mintegy harminc éve van csontvelő-transzplantáció, de előzetesen Magyarországon a leukémiás és onkohematológiai hálózat megteremtésében Velkey László már a hetvenes évek elejétől közreműködött – hangsúlyozta Dr. Sólyom Enikő GYEK vezető főorvos. Amiért különösen hálásak a Bonta Zoltán Alapítványnak, az az, hogy a csontvelő-transzplantáció ügyét támogatta és azóta is nagy segítsége a kórháznak többféle szempontból.

Papírangyal a karácsonyfán

A kézműves foglalkozás legfontosabb célja, hogy örömet szerezzen a gyerekeknek, akiket pedagógusaik is elkísértek az eseményre, hiszen sokan az egészségügyi intézményben töltik napjuk nagy részét, iskolába is oda járnak. Alíz éppen egy rózsaszín angyalkát készített papírból, amiben tanító nénije segített neki. Alíz elárulta, hogy ő „mindenben benne van” szívesen készít bármit a kis kezeivel. Bíborka az angyalka fehér ruháját hajtogatta. Azt mondta, szeret kézműveskedni, így legalább elfoglalja magát. Ez a papírangyal a karácsonyfa dísze lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában