Fejlesztés

2023.12.15. 16:00

Még a társadalmi hátrányok is csökkenhetnek

Az eseményen elhangzott, hogy a digitalizáció központi elemét fogja képezni a jövőnek.

Ujlaki Attila

Az egyetem vezetése számolt be a projekt eredményeiről

Fotó: UA

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott pénteken a Miskolci Egyetem vezetése a Campuson. Az esemény azért volt különleges, mert egy pályázat megvalósítása során, a saját fejlesztéseikre építve mutatták be egy egyetemen zajló projekt elemeit a sajtó képviselőit és a hallgatóságot is bevonva. 

Társadalmi hátrányokat egyenlít ki 

Prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora arról beszélt, hogy a digitális kihívások a felsőoktatást is érintik. „A felsőoktatási reformok következtében az informatika előretörése érzékelhető volt” – mondta. Hozzátétté: a digitalizáció tudja kiegyenlíteni a társadalmi hátrányokat. „Az egyetemen régóta gondolkozunk a digitalizáción, amely látszódik a mostani projekten, amelynek a központjában a képzésmegújítás” – hangsúlyozta. dr. Szilágyi Roland, oktatási rektorhelyettes arról beszélt, hogy a gyakorlatorientált képzési struktúrát fejlesztenek. „A modellváltást követően egy jövő fókuszú és gyakorlat orientált képzéseket kell fejlesztenünk” – mutatott rá. 

Fellendülőben a digitalizáció 

A digitalizáció előretörése az üzleti, társadalmi és technológiai szektorokban egyaránt jelentős változásokat hozott az elmúlt években. A digitalizáció az információtechnológia (IT) és a digitális eszközök széles körű elterjedését jelenti, amelyek az adatok digitalizálására és azok elektronikus formában való feldolgozására épülnek. Az informatikai technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a felhőszámítás és az internet of things (IoT), rohamos fejlődésen mennek keresztül. Ezek a technológiák lehetővé teszik a hatékonyabb adatfeldolgozást, a jobb döntéshozatalt és az új üzleti modellek kialakítását. 

Társadalmi hatása van 

A digitális eszközök és az online platformok széles körű elfogadása a társadalmi élet különböző területein (pl. oktatás, egészségügy, kormányzat) is teret nyer. Az emberek egyre inkább hajlanak az online vásárlásra, a távmunkára és az online oktatásra. A digitalizáció során az adatok kulcsfontosságúvá válnak. Az adatok elemzése és értelmezése révén vállalatok és szervezetek hatékonyabban hozhatnak döntéseket, javíthatják folyamataikat és személyre szabhatják szolgáltatásaikat. A digitalizáció előretörése további változásokat és lehetőségeket hoz magával, és a technológiai fejlődés továbbra is gyors ütemben fog zajlani. Azok a szervezetek és egyének, akik rugalmasan alkalmazkodnak ehhez a változáshoz és kihasználják a digitális lehetőségeket, nagyobb valószínűséggel fognak sikeresek lenni a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában