Ünnepváró

2023.12.12. 15:00

Konferenciával indult a Matyó Advent

„Identitás és közösség – Matyóföld szerepe a magyar identitás megőrzésében” című konferenciával kezdődött a háromnapos Matyó Advent.

Boon.hu

Az énekszó sem maradhatott el

Forrás: mezokovesd.hu

A matyó népművészet 10 éve került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A jubileum alkalmából a Matyó Népművészeti Egyesület háromnapos rendezvényt szervezett, melynek nyitónapján szakmai előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők. Az esemény a Mezőkövesdi Dalospacsirták adventi-karácsonyi énekekből összeállított műsorával kezdődött. 

A karácsonyi dallamok után Pap Julianna Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke üdvözölte a vendégeket, majd dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntőjében a közösség, valamint az identitásunk megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.

Hovatartozás

– Matyóföldön olyan örökségünk van, amire méltán lehetünk büszkék. De nemcsak büszkének kell rá lennünk, hanem meg kell őrizni és tovább kell adni utódainknak. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha bennünk is erős az identitás – emelte ki dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, hogy ez a konferencia is azt a célt szolgálja, hogy megerősödjünk matyóságunkban, identitásunkban és legyen mindenki büszke arra, hogy matyó. Mezőkövesd polgármesterének gondolatait követően Kleszó Tibor, Tard polgármestere mondott köszöntőt, aki az identitás kapcsán saját tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Elmondta, hogy ő úgy tapasztalja, hogy a magyar ember, éljen bárhol a világon, valamilyen módon, valamilyen tárggyal – egy övvel, egy nyaklánccal, egy ékszerrel – kifejezi hovatartozását, hazaszeretetét.

Hungarikumok szerepe

Elsőként Dr. Tőzsér Anett, kutató, vezető hivatali főtanácsos előadásában arról beszélt, hogy milyen hatása van a hungarikumoknak a települések fejlődésére, részletesen beszélt például arról, hogy az elmúlt 10 év tekintetében hogyan alakult Mezőkövesden a kereslet-kínálat, melyek azok a tényezők, látványosságok, amelyek érdeklik a turistákat, valamint mi jellemzi a matyó turizmust napjainkban.

„Kultúra és közösség régen és ma” címmel pedig Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke tartott előadást a konferencián, melyben történelmi áttekintést adott arról, hogy mikor milyen szerepet töltött be az emberek életében a közösség.

Festett bútorok világa

Dr. Balassa M. Iván néprajzkutató a Matyóföldre jellemző építészetét, a különböző háztípusokat, az udvarok felépítését, illetve a matyó házak belső felépítését mutatta be. Prof. Dr. Zentai Tünde néprajzkutató pedig előadásában a matyó festett bútorok világába kalauzolta el a hallgatóságot. Előadása során a festett bútorok történetével, jellemzőivel, sajátosságaival ismerkedhettek meg a konferencián résztvevők.

Az eseményen Bajzáth István képzőművész két grafikáját ajándékozott a Matyó Népművészeti Egyesület számára, valamint a konferencia előadóinak is kedveskedett egy-egy alkotásával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában