Fejlesztés

2023.12.04. 16:39

A környező településeket már minden irányból elérhetjük kerékpárral Miskolcról

Összesen 15 kilométer kerékpárutat hoztak létre 2020 óta Miskolcon. Van, ahol csak felfestéssel, de 10 kilométer teljesen újonnan készült, vagy folyamatban van az építése.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A „Kerékpárút építés a Déli Városrészen” címmel ünnepélyes projektzáró rendezvényt tartottak hétfőn a Városháza dísztermében. „A városvezetés mindent megtesz azért, hogy ez a város zöld, élhetőbb és környezettudatosabb legyen. Egyre nagyobb szerepet kapnak a közlekedésben a mikromobilitási eszközök és a közösségi megosztó rendszerek. Vagyis a kerékpárok és az elektromos rollerek” - mondta Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere. Hozzátette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az egyéni gépkocsihasználat visszaszorítása is célja a projektnek, amely most több szakaszon már megvalósult, vagy hamarosan befejeződik.

A belvárosból a külvárosba

A kerékpáros létesítmény város három különböző területén, négy szakaszon valósult meg építéssel, illetve felfestéssel ezzel biztosítva a csatlakozási pontokat a Kerékpáros Hálózati Tervhez. Kerékpárút épült a Déli Városkapuban, mely biztosítja a térségben működő ipari és kereskedelmi funkciók átjárhatóságát a Hejőcsaba és Görömböly irányából érkező biciklisek számára. A fejlesztés beköti a hálózatba Mályi (Kistokaj, Nyékládháza) irányába nyitó kerékpárutat 2,2 km hosszban. 

A Bogáncs utca és a Miskolctapolcai út között elkészült beruházás összeköttetést teremt a meglévő belváros-Miskolctapolca kerékpárút között, továbbá elérhetővé teszi Görömbölyt és Hejőcsaba déli oldalát, a Hejő parkot, valamint az egyetemi sportlétesítményeket. A fejlesztés 3,1 km amelyből 1,6 km új építésű kerékpárút.

Egészen Egerig el lehet jutni

A projekt utolsó szakasza a Miskolc felől megépült kerékpáros nyomvonal Harsány és Kisgyőr felé 2,4 km-en keresztül, ezzel biztosítva a csatlakozási pontot a turisztikai célú országos jelentőségű bicikliúthoz Cserépfalu és Eger felé. Miskolctapolca területéről kiindulva erdészeti jellegű területeken futó kétirányú kerékpárúton éri el Miskolc határánál a Kisgyőr felőli kerékpárutat.

Nem elég az út, kell, hogy használják is

A projekt célja elsődlegesen a hiányzó közlekedési kapcsolatok kialakítása, a szomszédos települések elérése, valamint hogy ne a forgalmas autóúton kelljen kerékpároznia a lakosoknak – hangsúlyozta Miklós Viktor, az önkormányzat pályázati főosztályának vezetője. A beruházás mellett szemléletformáló programokat is szerveztek intézményeknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Interaktív előadásokkal hívták fel a figyelmet arra, miért jó biciklizni akár nullától 99 éves korig – tudatta a főosztály vezető. 

Az uniós, illetve kormányzati támogatás összege több mint egy milliárd forint, a projekt tervezett befejezése december 31.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában