Figyelem!

2023.12.24. 09:00

A karácsony a szeretet ünnepe és néha a tragédiáké is

Tavaly vármegyénkben hat otthonban nem az angyalok érkezése tette emlékezetessé a karácsonyt.

Boon.hu

A konyha és a nappali az egyik forrása a tüzeknek

Fotó: Kiss Annamarie

Bár az ünnepnapokon nem jellemző, hogy több tűzeset lenne, a karácsony mégis rizikósabb időszak ilyen szempontból. Nem is feltétlenül a tüzek száma, mint inkább a gyakoribb tűzveszélyes helyzetek miatt. Ezeket és megelőzésüket vettük sorra.

„A tűzeseteket tekintve élesen nem különíthetjük el hétköznapokat és az ünnepnapokat. Tavaly karácsonykor épületet érintő tűzesetnél hatszor kellett beavatkozni a tűzoltóknak. Hétvégi házban három, családi ház pincéjében egy, kéményben egy, családi ház szobájában egy alkalommal keletkezett tűz. A tűz keletkezési oka négy esetben a fűtéssel állt kapcsolatban” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. „Tapasztalataink szerint a karácsonyi tűzesetek keletkezési oka nem sokban tér el az adott időszakra - jelen esetben a fűtési időszakra - jellemző tűzesetekétől. Mivel ilyenkor többen otthon tartózkodnak, előtérbe kerülnek a fűtéssel és az elektromos áram használatával összefüggő tűzesetek. A megelőzés szempontjából legfontosabb a körültekintés és az elővigyázatosság. Az ünnepi időszakban, karácsonykor használt elektromos, és nyílt lánggal működő díszítések plusz veszélyforrást rejtenek magukban. Legyünk felkészültek! Jó, ha van otthon porral oltó készülék és füstérzékelő.”

Legyen mellette valaki!

A nyílt lánggal égő mécsesek és gyertyák fokozott odafigyelést igényelnek.

„Abban az esetben, ha az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják, könnyen tűz keletkezhet. A lángok pedig a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A díszítésre használt koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt távozunk a helyiségből, oltsuk el őket! A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani. Emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen el, ne eshessen le” – részletezte a tűzoltó százados.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában