Környezetvédelem

2023.12.01. 16:14

A felsőzsolcai madarak kicsit előbb örülhettek a karácsonynak

A kis angyalkák az első hóval meghozták számukra az ehető ajándékokat.

Detzky Anna

Készül az eledel a madaraknak az óvodában Szarka Tamás polgármester segítségével

Fotó: Ádám János

Madarak karácsonya címmel rendeztek ünnepváró alkalmat a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda Felsőzsolcai Tagintézményében csütörtökön a gyerekek számára.

Tűzoltóautóval díszítettek

A színes program Somoskői Péter madarász, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnöke előadásával kezdődött. Ennek keretében beszélt a helyes téli madáretetésről és az etetőn előforduló madarakról. Aztán a jelenlévők meghallgathatták az ovisok verses, énekes műsorát. Ezt követően az óvónénikkel közösen madárkalácsot és -eleséget készítettek, amibe Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere is bekapcsolódott. Végül a madáreleséget tartalmazó karácsonyfadíszekkel felékesítették az óvoda udvarán álló ezüstfenyőt, amelyet a helyi önkormányzatától fogadott örökbe az intézmény. Külön attrakció volt, hogy a gyerekeket egy tűzoltóautó emelte fel a fa ágaihoz a Felsőzsolcai Önkéntes Tűzoltóság segítségével.

Méz, kókusz, magok

- Mivel tavaly nagyon nagy sikert aratott a madáretető készítő rendezvényünk, ezért kollégáimmal úgy gondoltuk, hogy az idén megrendezzük a Madarak karácsonyát, amely egy hosszabb projekt zárónapja – nyilatkozta szerkesztőségünknek Tóth-Orosz Edina, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda Felsőzsolcai Tagintézményének óvodapedagógusa.

- Intézményünk nagy hangsúlyt fektet a környezet- és természetvédelemre. A téli időszak pedig kiváló alkalmat biztosít a madárvédelemmel kapcsolatos programokra, tevékenységekre. Egész héten a szorgos kis kezek készítették a természetes alapanyagokból álló madárkalácsokat, kókuszzsír alapú madárgolyókat. Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozott ehhez a programhoz városunk polgármestere is, aki maga is részt vett a tevékenységekben. A mai napon méhviaszból készítettünk madárkalácsot. Készült még gyümölcskosárba is madáreleség és mézzel megkent dobozok, amelyeket olajos magvakban forgattunk meg. Mivel görögkatolikus óvoda vagyunk, így advent kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az általunk fontosnak tartott értékeket közvetítsük, illetve elmélyítsük. A hozzánk járó gyerekeket ebben az időszakban arra motiváljuk, hogy még több jót cselekedjenek, hiszen jót adni jó, jónak lenni jó.

Új madarak költöztek be

Felsőzsolca vezetése odafigyel rá, hogy óvja a település természeti környezetét.
- Mindig nagyon büszke vagyok arra, hogyha a gyerekek játszva tanulnak. Úgyhogy örültem az óvoda kezdeményezésének, hiszen a Madarak karácsonyát először tartjuk meg – mondta kollégánknak Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. - Ma hallhattuk az előadásban, hogy fontos, hogy az állatokra is odafigyeljünk a leghidegebb évszakban. Most a gyerekek játékos körülmények között sajátíthatták el, hogy hogyan is tudnak a madaraknak igazán segíteni finom étkekkel. Magam is szoktam madarakat etetni, otthon van egy nyitott madáretetőnk. Abba rendszeresen tesszük az ételt. Ahogy a szakember is elmondta, hogyha már egyszer elkezdtük, azt egész télen folytatni kell, mert a kis állatkák számítanak rá, hogy gondoskodunk róluk. Felsőzsolcán folyamatosan figyeljük a környezetünket, és igyekszünk minden olyan intézkedést megtenni, amivel akár a madarakat is óvni tudjuk. Szerencsések vagyunk, hiszen ebben az évben több épületünkre fecskék költöztek, és a villanyvezetékekre is felültek. Szívesen láttuk őket, és mindent megtettünk azért, hogy jövőre is visszatérjenek ide.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában