Hagyomány

2023.11.11. 07:30

Szent Márton csodákat tett és segítette az embereket (fotók)

Szent Márton-napi lámpás felvonulást tartottak a szokásokhoz hűen Miskolcon, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában pénteken.

Boon.hu

Fotó: NHK

A vigasság az iskola aulájában kezdődött, ahol a 3. a osztály adott elő egy rövid műsort Szent Márton életéről. Majd az iskolához tartozó Szent Rita Óvoda nagycsoportosai köszöntötték Csík Tibort, az intézmény igazgatóját, fűzfavesszőt ajándékoztak neki. A népi hagyomány szerint Márton napján a pásztorok házról házra jártak és a fűzfavesszők közül egyet-egyet a gazdának adtak, akik ezzel hajtották ki tavasszal első ízben a disznókat a legelőre. Ha sok lomb volt a vesszőn, az jó szaporulatot ígért. Ezt követően lámpás felvonulásra indultak a gyermekek, szüleik és pedagógusaik az iskolát körül ölelő lakótelepen, fiatal muzsikusok és egy ifjú lovas is kísérte a vonulókat. Majd a résztvevők visszatértek az iskola épületébe, ahol szeretetvendégség keretében meleg teával és zsíros kenyérrel várták őket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában