Kisállat

2023.11.19. 21:00

Sokféle a macskaharapás

Soha ne bántsuk a macskát, agresszív reakciót is kihozhat belőle.

A harapás a macska természetes ösztöneiben gyökerezik

Fotó: MW

Talán mindannyian találkoztunk már azzal a nem éppen kellemes jelenséggel, hogy kedvenc cicusunk egy óvatlan pillanatban, általában meglepetésszerűen kisebb-nagyobb erővel belénk mar, megharap. Számos oka van annak, hogy a macskák harapnak – az egyik legfontosabb ok a játék. A harapás a macska természetes ösztöneiben gyökerezik – írja az egeszsegkalauz.hu. 

A vadászösztön 

„A macskák számos okból harapnak – például azért, hogy megöljék a prédát, játsszanak az alomtársakkal, megvédjék magukat vagy harcba szálljanak” – mondja dr. Mikel Maria Delgado PhD minősített macskaviselkedési tanácsadó. Az úgynevezett játékharapás a harapás nagyon gyakori típusa, és gyakran az energia felszabadítására szolgál. Ez akár a vadászösztönökhöz is kapcsolódhat, ha például pálcával vagy más macskajátékkal játszik, amely megmozgatja cicája vadász­ösztöneit. Ez a fajta harapás azonban annak a jele is lehet, hogy fokoznia kell a minőségi játékidőt a macskával. 

A harapás másik fajtája a szerelmes harapás, ezek általában akkor történnek, amikor ön és macskája ragaszkodnak egymáshoz. Ez nem fájó, és a legtöbb esetben a bőrön sem vehető észre. Előfordulhat, hogy nyalással kezdődik. Más szóval, a macskája nem fogja az agresszió egyéb jeleit mutatni – nem sziszeg, nem karmol, és nem próbál elszökni. 

Fel akarja hívni a figyelmet 

A „szeretetharapás” azt is jelezheti, hogy macskája már nem szereti azokat a játékokat, amelyeket öntől kap, valójában csak egy kis nyugalmat kér. Néha egy macska megharap, de nem azért, mert játékban van, vagy mert túlzottan stimulálja a szeretet, hanem azért, mert azt hiszi, ön is egy macska. Azt mondja ezzel: „Helló!”, és megpróbálja felhívni vele a figyelmét. A legtöbb negatív figyelemfelkeltő viselkedéshez hasonlóan a legjobb, ha nem jutalmazzuk ezt a fajta figyelemfelkeltést: próbálja meg átirányítani a macskát egy játékhoz.

Sok macskának vannak olyan testrészeik, amelyeket nem szeretik, ha megérintenek, például a hasuk vagy a farkuk közelében. Ilyenkor a legjobb, ha a macska testének „biztonságos” területeire össz­pontosít. 

A félelem is szerepet játszhat a macska harapásában. Az átirányított agresszió akkor fordul elő, ha a macskáját korábban valami olyan dolog izgatta, amihez nem tudott eljutni, például egy állat az ablakon kívül, majd agresszíven „átirányítja” ezt az izgalmat a gazdájára (vagy egy másik háziállatra). A támadás akár órákkal később is bekövetkezhet. Az agresszív macskák megbüntetése nem működik – a legjobb elkerülni a helyzet súlyosbodását.

Beszéljünk állatorvossal!

Ami a macskaharapást illeti, dr. Delgado a következőket ajánlja: ügyeljünk arra, hogy sok dolgot adjunk a macskának, hogy lefoglalja, például egyedül játszható játékokat, kaparóoszlopokat és ennivalókat. Ügyeljünk arra, hogy mindennap játsszunk macskánkkal interaktív játékokkal. Óvatosan bánjunk vele, és soha ne bántsuk, mert ez akár agresszív reakciót hozhat ki belőle. Beszéljünk állatorvosunkkal vagy viselkedési szakemberrel, ha aggályaink vannak a macska harapása miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában