Közeledik

2023.11.10. 16:00

Négyéves kislány kéri énekelve, hogy legyen hó, mert a közutas „bácsik" felkészültek a télre (fotókkal, videókkal)

Sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar közút vármegyénkben is, hogy átálltak a téli üzemmódba.

Boon.hu

Már készen állnak a hókotrók is a munkára

Fotó: Ádám János

Bár az időjárás még javában az ősz jegyeit hordozza, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra állt át. Amint kilátásban van az igazi tél, a társaság beszámol minden tervezett intézkedéséről és felszereléséről. 

Péntektől 12 órás váltott műszakokban 0-24 órában rendelkezésre állnak, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesít és hóeltakarít a kezelésébe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton. Ebből mintegy 2500 kilométernyi a településeket összekötő fő- és mellékutak, ezen utak településeken átvezető szakaszai, és 54 kilométernyi a kerékpárút, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei igazgatósághoz tartozik – számolt be Peiker Tamás vármegyei igazgató. 

A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 vármegyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő - tudtuk meg. 

A vármegyében 6 mérnökségen 355 fő munkavállalóból áll az állomány, ebből 204 fő vesz részt a téli védekezésben. A megyében 54 nehézgépjármű, 14 rakodógép és 8 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális munkagép kész a bevetésre. A téli kezdőkészlet a vármegyében 5,5 ezer tonna útszóró sóból, 1 tonna kálcium-klorid oldat és 327 tonna érdesítő anyag, melyet természetesen szükség esetén tudnak növelni – mondta el az igazgató. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint téli üzemmódra áll át. Na de mitévő lesz egy közutas, ha startra készen várja az év legpezsdítőbb időszakát, de a hó még sehol? Segítségül hívja a legkisebb közutast, hogy csilingelő hangjával téli hangulatot varázsoljon, és remélhetőleg előbb-utóbb igazi havat is. Ettől cukibb dolgot biztosan nem hallanak ma, a 4 éves kislány ’Legyen hó’ coverje, téli archív felvételekkel a Közút Facebook oldalán itt érhető el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában