Döbbenet

2023.11.03. 14:20

A Miskolc Plázában motoroztak!

Light Fridayt tartott a rendőrség Miskolcon. De mi is az a Light Friday?

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Mit kell tenni, abban a helyzetben, ha a teherautó platójáról motorunk elé esik például egy doboz? Hogyan reagáljunk azonnal, ha gyalogos lép elénk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak pénteken, akik kipróbálták a rendőrség motorszimulátorát. A Miskolc Plázában tartotta meg Light Friday elnevezésű programját a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Ez szerves eleme volt a Látni és látszani kampánynak. 

Most díjmentesen megvizsgálják szemét 

Danyikó Zoltán rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság megbízott titkára elmondta, a kampányhoz csatlakozott több optikus és autós szakszerviz is, amik a látni és látszani szempontjából vizsgálják meg a jelentkezők szemét és autóját. "Egyre rosszabbak a látási viszonyok: a téli időszámítás miatt naponta hamarabb sötétedik, ráadásul a hidegtől köd is van, ezek mind nagy mértékben befolyásolják, rombolják a láthatóságot. A kampányunk október 15-től december 3-ig lesz, és a latnieslatszani.hu oldalon megtalálhatóak az ingyenes szemészeti vizsgálatokat végző optikák és a szintén ingyenes átvizsgálást végző autós szakszervizek nevei" – hívta fel rá a figyelmet a törzsőrmester, aki hozzátette, kollégái természetesen egész évben jelen vannak az utakon, valamint minden kitelepülésükkor beszélnek a láthatóság fontosságáról. Mindezek miatt szerencsére nem emelkednek meg a baleseti számok ebben az időszakban.

Edelényből csak ezért jött be 

Tóth Andrásné már reggel 6 órakor kelt és jött be Edelényből, hogy első legyen, aki mindenből vihet a standra kitett láthatósági tárgyak közül. "Régóta kerékpározom, és szükségem van karszalagra, kulcstartóra, első-hátsó lámpára, fényvisszaverőre és tárolózsákra is. Volt időszak, amikor még vidékre munkába is biciklivel jártam. Ma már csak sportra használom ezt a szabadidős tevékenységet. Nemrég is voltam, igaz, akkor csak segítőként az Edelényi Futók Egyesület versenyén – mondta, majd hozzátette, nagyon veszélyes kétkeréken közlekedni az utakon, ha nincs bicikliút. – Az autósok nincsenek tekintettel a kerékpárosokra, a buszok és a kamionok olyan gyorsan mennek el mellettünk, hogy rendesen leszorítanak az útról. Az utak állapotáról nem is beszélve, van, ahol csak tolni merem a biciklit." 

Megelőzhető, hogy áldozatok legyünk 

Simkó Imre rendőr alezredes, a B.-A.-Z. Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője is megérkezett a kitelepülés helyszínére. Ő az érdeklődőknek az online csalásokról beszélt, amik jelentősen megnőttek a vármegyében is. "Nemrég 34 millió forintos kárt okoztak egyetlen embernek. Ez persze egy kirívó eset volt, de a több százezres csalások rendszeresek. A csalóknak, ugye, az a meséjük, hogy a bank biztonsági osztályáról hívják az adott személyt, aki ilyen-olyan adatokat adjon meg nekik. Sajnos sokszor kártyaszámokat is tudnak, mert azt már előzetesen ellopták úgy, hogy feltörték a szervezet biztonsági rendszerét. Azt javaslom mindenkinek, hozzon létre egyszeri virtuális bankkártyát. Ma már vannak olyan cégek, amik azzal foglalkoznak, hogy egy-egy online vásárlásra nyitnak egy számlát, ami a vásárlás után azonnal törlődik. Így a csalók nem tudnak adatokhoz jutni – mondta, majd szó esett arról is, hogy a fiatalok rendszeresen így fizetnek, a rendőrség pedig ezt onnan tudja, hogy általuk is fejlődnek. – A bűnözők mindig új technikákat találnak ki, hogy pénzhez jussanak, nekünk is nagyon kreatívnak, fiatalosnak és fejlődőképesnek kell lennünk mindig."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában