Nincs járvány, de...

2023.11.07. 07:00

Miskolc még nem szabadul a koronavírustól

Valóban több a koronavírusos beteg Miskolcon és környékén, de megjelenésük nem tömeges, azaz nem járványszerű.

Nagy-Hankó Krisztina

Szerencsére jóval enyhébb már a vírus, mint három éve, de jobb vigyázni. (Képünk 2020-ban Szikszón készült)

Fotó: Vajda János

A 43. héten csökkenést mutat a SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagértéke, bár a szennyvízben mért koncentrációk továbbra is jelentősek. 

Emelkedő tendencia egyedül Miskolcon látható az országban az adatok szerint. 

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két városban – Miskolcon és Nyíregyházán – a magas, míg a többi húsz mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

Nem jelentős mértékű

Van szórványosan néhány eset, de járványról semmiképpen sem lehet beszélni – mondta dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos. A Covid-dal kapcsolatban már nincsenek központi irányelvek, melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban kiadott. A SARS-CoV-2 kezd besimulni a szokványos vírus okozta betegségek közé a lefolyása, a tünettana, a szövődménye és a kimenetele szempontjából egyaránt – hangsúlyozta a háziorvos. 

Már nem annyira veszélyes az emberi szervezete, mint korábban. Az egyetlen különbség talán a többi vírushoz képest, hogy elhúzódóbb, pár nappal tovább tart a gyógyulás, nagyjából tíz nap a lefolyása. 

Pontos követése nincs, a háziorvosi rendelőkben rendelkezésre állnak tesztek, de az esetek nagy százalékában nem tesztelnek. A páciensek, ha arra utaló tüneteket tapasztalnak, magukat tesztelik le otthon – fűzte hozzá dr. Hintalan Ádám. A kórházba bekerülő betegeket azonban többnyire letesztelik, ott még szigorúbb szabályok élnek, mint a járóbeteg rendeléseken. Korlátozások és karantén már nincs érvényben, a beteg saját belátása szerint dönthet arról, hogy megy-e közösségbe. Azonban azt javasolják az orvosok, hogy ha valaki tapasztalja a betegség tüneteit magán, az lehetőség szerint maradjon otthon.

Gyorsan túl vannak rajta a betegek

Pár nap alatt lezajló vírus fertőzésekkel jelentkeznek az emberek a rendelőben, ennek különböző fajtái, tünetegyüttese van. 

Lehet hasmenés és légúti panaszok is, de gyorsan túl vannak rajta a páciensek, és nem tömeges a megjelenés, ezért semmiképpen nem lehet járványosnak nevezni.

Influenza pedig még nincs – jelentette ki a háziorvos. Hozzátette: a járványügyi figyelőszolgálat tagjaként naponta számlálja a betegeket, hogy közülük mennyi a légúti panasszal érkező és hányan influenza gyanúsak. Az influenza járvány egyébként mindig január végén, február elején jelentkezik, tehát most még korai is erről beszélni. Viszont oltóanyag van bőven, aki szeretné magát influenza ellen beoltatni, az már megteheti – tudatta a háziorvos. 

Van, ahol sok a pozitív beteg

A szerkesztőségünkben dolgozó kollégánk információi szerint, egy Miskolc közeli településen, ahol ő is lakik, a háziorvos az elmúlt napokban sok Covid-os esetet jegyzett föl. A hozzá légúti panaszokkal érkező betegeket leteszteli. Valamennyi megfázásos tüneteket mutató páciense pozitívnak bizonyult az elmúlt pénteken, és hétfőn is több betegnek lett pozitív az eredménye – tudtuk meg.

Számokban

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat 43. heti tájékoztatója a légúti fertőzések tekintetében leírja: a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint október 23-29. között az országban 13600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 169300-an akut légúti fertőzés tüneteivel. Az orvosok által beküldött 181 minta közül 49 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A kórházak által beküldött 18 minta közül tizenhárom betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 19 légúti minta közül három volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában