Megemlékezés

2023.11.04. 19:00

Megemlékeztek a nemzeti gyásznapon Miskolcon

A Tárkányi Béla utcán koszorúztak szombat reggel az évfordulón.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Oláh Miklós emléktáblájánál rótták le kegyeletüket a város vezetői és civil szervezetek. Tóth Levente, a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója mondott verset. Majd Kis József főlevéltáros, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár igazgatója mondott beszédet. "November 4-e gyásznap, de hatvanhét évvel ezelőtt az ellenállás napja volt. Az egyetem területén és a Bükkben készültek a szovjet csapatokkal való összeütközésre, de néhány napon belül feladták az ellenállók, visszatértek Miskolcra vagy külföldre távoztak.

Fotó: Ádám János

Kádár az első hónapban még nem rendelkezett Miskolcról. Nemzetőr csapatok karszalaggal járták a várost és röplapokat osztogattak, a rendszer illegitimitását hirdették. November tehát az ellenállás hónapja volt, a december azonban már a megtorlásé. 8-án szerte az országban sortüzek hangzottak el. 9-én és 10-én tüntetések fulladtak tűzharcba. Oláh Miklóst, aki az események főszereplője volt, ekkor tartóztatták le. Vele együtt tizenkét embert végeztek ki Miskolcon, lelőtték vagy felakasztották őket. Több mint kétszáz embert pedig őrizetbe vettek. Mindez vagy a lehető legnagyobb csendben zajlott, vagy újságok írtak róla, hogy elrettentsék a többieket az ellenállástól" – zárta gondolatait Kis József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában