Rejtély

2023.11.03. 17:30

Egy éve ilyenkor már tudtuk: lesz adventi villamosa Miskolcnak - frissítve Veres Pál bejelentésével

Idén még várat magára a bejelentés és még az sem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy lesz-e ünnepi díszkivilágítás a városban.

Szaniszló Bálint

Tavaly sikert aratott a mézeskalács házikó

Fotó: Ádám János

Az energiaválsággal kapcsolatos intézkedésekről szóló, a tavaly októberi miskolci közgyűlés asztalára került előterjesztés egyik mondatából derült ki, hogy "A város idén (2022-ben - a szerk.) nem rendeli meg az adventi időszakban az ünnepi díszkivilágítást és minden olyan területen igyekszik megtakarítást elérni, ahol csak lehetséges." Az említett előterjesztést - amelyben leírják, hogy nem lesz év végi ünnepi díszkivilágítás Miskolcon - egyhangú igen szavazattal - fogadták el a közgyűlésen jelenlévő - jelentős többségében a Velünk a Város frakcióhoz tartozó - képviselők. Mint ismert, a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, mert nem értenek egyet a megszorító intézkedésekkel.

Egy éve volt a bejelentés 

Az adventi időszak megszokott eleme volt az utóbbi években, évtizedekben Miskolc ünnepi díszkivilágítása, csakúgy, mint az ahhoz kapcsolódó rendezvények, és - amire joggal lehet büszke a város közönsége - az adventi villamos. Az októberi közgyűlés idején még azt sem lehetett tudni, hogy az adventi villamos nem esik-e áldozatául az energiaválság miatti takarékosságnak. 

Egészen november 3-ig kellett várni a kedvező hírre. Veres Pál polgármester akkor jelentette be Facebook-oldalán: "Adventi villamosa az energiaválság ellenére is lesz Miskolcnak. Reméljük, az idén is büszkék lehetünk rá, és reméljük, idén is Európa legszebbje lesz a legendás miskolci villamos..." 

Nos, az adventi villamos tavalyi népszerűsége bizonyította, hogy a miskolciak és a városba érkező turisták igénylik ezt a látványosságot. Ráadásul az internetes vetélkedésben ismét Európa legszebbjének bizonyult a miskolci adventi villamos.    

Egy esztendő eltelt a tavalyi bejelentés óta és sokan aggódva kérdezik, idén lesz-e újra adventi villamosa a városnak. Izgalommal várjuk a bejelentést. Ezzel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel az önkormányzat sajtó osztályának. Amint érkeznek válaszok, közöljük azokat.

A hatodik siker a tavalyi 

Mint  a Boon.hu is több alkalommal foglalkozot vele, hagyományosan az MVK Zrt. készíti és üzemelteti évről-évre az adventi villamost. Tavaly már tizenegyedik alkalommal indult az útjára az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos Miskolcon. Takarékosságból a korábbi arany díszítéses mézeskalács házikó felújított változata gürdült ki a sínekre. A szerelvényben A szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike. A legelső miskolci adventi villamos 2012-ben készült. Akkor egy piros Tátra villamost díszítettek fel, piros dekorációban közlekedett, a következő évben főleg sárga színt kapott a jármű. 2014-ben kívül-belül vörös színt kapott az adventi villamos. Ebben az évben énekesek is felléptek a járművön: a David Bratton and the Every Praise Gospel Singers a villamos utazóközönségét is szórakoztatta előadásával a pályaudvartól a Városház térig. És így ment ez az elkövetkező esztendőkben, a dekorációt készítők kreativitása - nem túlzás - nem ismert határokat. 

A 2017-es adventi villamos hatalmas siker volt a miskolciak körében. A külső díszítésben a kék dominált, a festés havas fenyőfákkal teli esti tájat idézte. Ekkor lett először Európa legszebb villamosa a miskolci. A címet már - a tavalyival együtt - hatszor nyerte el Miskolc a MHD86 nevű cseh portál versenyében, amelyben tehát rendszeresen Európa legszebb adventi villamosát keresik. 

A polgármester bejelentette

Jelen cikkünk megjelenése után ugyan választ nem kaptunk az idei adventi villamossal kapcsolatos kérdéseinkre, de Veres Pál polgármester - a tavalyihoz hasonlóan - közösségi oldalán tett bejelentést, amely a következő: "Az idei adventre több meglepetéssel készülünk! Az egyik, hogy december 3-án, az első adventi vasárnapon útjára indul a miskolci adventi villamos. Az MVK az elmúlt években mézeskalácsnak "öltöztette" a mesebeli járművet, az idén azonban új "ruhát" kap. Hogy mit, az egyelőre legyen meglepetés. Egyet ígérhetek, lenyűgöző lesz. Hiszem, az adventi villamosok szépségversenyén az idén is megállja majd a helyét, nemcsak országos szinten, de Európában is. Bízom benne, önök, a miskolciak is szeretni fogják!"

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában