Beruházás

2023.11.15. 19:36

Az egészséges ivóvíz nemzeti kincs, hazánkban mindenkinek meg kell kapnia (fotókkal)

Lajtos kocsival szállították az ivóvizet a víztoronyhoz, de most már a vízközmű hálózaton érkezik.

Nagy-Hankó Krisztina

Lőrinc Ákos, dr. Koncz Zsófia és Simon István a tájékoztatón

Fotó: Ádám János

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényt tartottak Gesztely-Újharangod településrészen szerdán. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV), mint üzemeltető a „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése”, az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése”, a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című európai uniós projekt keretében elkészült beruházást mutatta be.

Az ellátottság közel 100 százalék

Ezzel a beruházással Újharangod is teljes mértékben csatlakozik a regionális vízi közműhálózat rendszeréhez. 

A víz hatalmas nemzeti kincsünk, az a feladatunk, hogy ezt mindenkinek tudjuk biztosítani – mondta dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Magyarországon a lakások közműves ivóvíz ellátottsága közel 100 százalékos. Horvátországban ez az arány 86 százalék, Romániában körülbelül 74 százalék, az észak-keleti szomszédainknál a lakosság vízhálózatra való csatlakozásának aránya alig haladja meg az 50 százalékot.

Alig egy év alatt elkészült

2020-ban kezdődtek az első tárgyalások az ÉRV-vel, majd 2022-ben nyílt pályázati lehetőség és tavaly novemberben elkezdődtek a munkálatok, így nem egészen egy év alatt véghez vitték a projektet – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Ennek bizonyos részei a föld alatt vannak, nem láthatók, elkészült ugyanis egy közel 8 kilométeres vízvezeték, továbbá egy kezelőépület, a víztornyot pedig felújították. Ezen kívül aknákat is építettek. Jelenleg a vármegyében a térség legátfogóbb ivóvízfejlesztése zajlik. Három projekt keretében 39 település 4980 lakosa részére lesz biztosított a biztonságos és minőségi ivóvíz ellátás a megépülő távvezetékek és komplex vízi közmű építés révén. Az újharangodi beruházás összege nagyjából 940 millió forint volt.

Minél gyorsabban meg kellett oldani

Azért volt szükség a távvezeték kiépítésére, mert a korábbi víz bázis eltömődött és már nem volt lehetőség azt helyre hozni – emelte ki Simon István, Gesztely polgármestere. Az ÉRV munkatársaival való egyeztetés során az biztos volt, hogy ezt a problémát mindenképpen és minél gyorsabban meg kell oldani. Tavaly novemberben adták át a munkaterületet és idén november 30-án kellett volna elkészülnie, de amint ez látható, hamarabb befejeződött – tudatta a polgármester. A távvezetékkel megoldódott a több éve tartó nehéz helyzet. Az átmeneti időszakban lajtos kocsival szállították a víztoronyhoz a vizet, úgy jutott hozzá a fogyasztó. De mindig volt egészséges ivóvíz a településrészen – jelentette ki Simon István.

A nevükben is benne van, hogy szolgáltató társaság, nekik az a legfontosabb, hogy a felhasználók mindig megkapják azt, ami alkotmányos joguk, vagyis hozzájussanak a vezetékes ivóvízhez, illetve megtörténjen a szennyvízelvezetés a lehető legjobb módon – fogalmazott Lőrinc Ákos, az ÉRV Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: ezeket követően a szennyvíztisztítás a környezetszennyezés elkerülése céljából. Igyekeznek ebben a leghatékonyabban együttműködni minden partnerükkel. A terveik nemcsak a mának készülnek, a jövőnek is. A klímaváltozás bőven ad feladatot, hogy a következő generációnak is legyen megfelelő vízellátása – vélekedett a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában