Programok

2023.10.20. 08:00

Így emlékezik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az 56-os forradalomra

Az 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc hőseinek állítanak emléket az elkövetkező napokban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Boon.hu

A lyukas zászló a forradalom jelképévé vált

Összeállításunkban csokorba szedtük vérmegyénk városaiban, nagyobb településein az elkövetkező napokban megrendezendő ünnepségeket, megemlékezéseket.

Október 20., péntek

ALSÓZSOLCA

17.00-Koszorúzást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából a temető melletti emléktáblánál Alsózsolcán. Majd azt követően 17:30-tól ünnepi műsor lesz a Közösségi Házban. Ünnepi beszédet mond Szilágyi László polgármester. A „Forradalom” című emlékműsort Szentesi Nóra és Pelsőczy László közreműködésével tekinthetik meg az érdeklődők.

BORSODNÁDASD 

10.00 Ünnepi megemlékezés a Közösségi Ház és Könyvtár dísztermében. Ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián, Borsodnádasd város polgármestere. Ünnepi műsor. Előadják a Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói. Felkészítő tanár: Mártonné Nemes Gertrúd. 

10:30 Koszorúzás a Hős emlékműnél (Hősök kertje). Közreműködnek a Mesterkert Óvoda óvodásai, koszorúzás a Hősök szobránál (Petőfi tér). 

EMŐD

17.00- 1956 „Nemzetünk legtisztább áldozása” címmel tartanak ünnepi megemlékezést Emődön a művelődési házban. Az 1956-os forradalom és szabadságharcról a Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadását tekinthetik meg a résztvevők. Főszerepben: Walter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az előadás előtt Fekete Tibor, Emőd polgármestere mond ünnepi köszöntőt. Majd 18 órától a Kossuth téren tartanak fáklyás felvonulást és koszorúzást az emlékműnél.

FELSŐZSOLCA

17.00- Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából idén is méltóképpen emlékezik a hősökről Felsőzsolca Város Önkormányzata. A Kegyeleti parkban álló `56-os kopjafánál róják majd le kegyeletüket a megemlékezők, ahol a város polgármestere Szarka Tamás és a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin mond beszédet. Október 23-án, 11 órától pedig Turulfutásra várják az érdeklődőket, majd 12 órától a Szikszói dombon álló Turul Emlékműnél emlékeznek a hősökre.

HALMAJ 

17.00 Istentisztelettel egybekötött megemlékezést tartanak Halmajon, a református templomban. Az ünnepi műsor ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd megkoszorúzzák az emlékművet, közben pedig az Őszi Napsugár Szépkorúak Egyesülete énekel.

IZSÓFALVA 

11.00 Megemlékezés és koszorúzása a Hősi emlékmű és Szoborkertben. Közreműködnek az Izsó Miklós Általános Iskola tanulói.

SAJÓBÁBONY

13.00 Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezésre várják az érdeklődőket az ’56-os Emlékparkba. Emlékező beszédet mond: dr. Szilva István polgármester. A műsorban közreműködnek a Deák Ferenc Általános Iskola tanulói. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárul.

SAJÓSZENTPÉTER 

10.30 Ünnepi megemlékezés a Pécsi Sándor Művelődési Házban. Utána koszorúzás az ’56-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. Közreműködik: Zenével az Ifjú Tehetségért Alapítvány és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara.

SÁROSPATAK  

11.00 Emlékezés az ’56-os hősökre A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. Az ünnepi műsort követően a református temető hősi emlékművénél helyezik el a résztvevők az emlékezés virágait. Az eseményen Aros János, a város polgármestere mond emlékbeszédet, az ünnepi műsorban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai vesznek részt.

Október 22., vasárnap

NYÉKLÁDHÁZA

9.00 Istentiszteletet tartanak a Ládházi Református templomban, majd 10 óra 15 perctől megemlékezés lesz a Szabadság téren az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából. Ünnepi köszöntőt mond Tóth Balázs polgármester, valamint Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködik a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar és a Gyermekkórus szólistái.

Október 23., hétfő

BÁNHORVÁTI 

18.00 Fáklyás felvonulás a Berkes János Művelődési Ház és Könyvtártól. 

BERENTE 

10.00 Ünnepi megemlékezés a Bajcsy-Zsilinszky úti 1956-os emlékműnél. Közreműködik Ötvös Éva színművész, Zsekov Éva Mónika hegedűművész.

CIGÁND 

09.00 A Nagy Dezső Művelődési Házban tartják meg az ’56-os hősök emlékére rendezendő ünnepséget. 

10.00 Fáklyás felvonulás az ’56-os emléktérig, ahol az ’56-os emlékműnél folytatódik a megemlékezés. Az ünnepi műsorban részt vesznek a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói, a Cigándi Pedagógiai Szakszolgálat növendékei, valamint a cigándi református egyház.

FELSŐZSOLCA

11.00 Turulfutásra várják az érdeklődőket, majd 12 órától a Szikszói dombon álló Turul Emlékműnél emlékeznek a hősökre.

KAZINCBARCIKA 

10.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás, ’56-os emlékműnél. Közreműködik Sasvári Sándor magyar színművész és zenész, Sövegjártó Áron színművész és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola.

MEZŐCSÁT

18.00 Az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából tartandó városi megemlékezés. A művészetek Háza épületéből fáklyás felvonulás indul, a menet megáll a Hősök terén található Emlékkőnél, ahol intézmények, civil szervezetek helyezik el a megemlékezés koszorúját, majd a felvonulás folytatja útját a Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár épületéhez. A díszteremben ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködik Juhász István zongoraművész, a Mezőcsáti Színtársulat és a Lila Akác Nyugdíjas Klub.

MEZŐKÖVESD 

10.30 Térzene és koszorúzás az 1956-os Emlékműnél a Pro Urbe díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekara közreműködésével.
11.00 Ünnepi műsor a Közösségi Házban. Ünnepi beszédet mond Panyi Miklós miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, majd Kalapács-Ódor Cintia és Kalapács József előadása.

MISKOLC 

09.00 Megemlékezés a Zsolcai kapui emléktáblánál. Beszédet mond Badány Lajos alpolgármester. 

09.00 Megemlékezés a Romek-emlékoszlopnál. Beszédet mond Szarka Dénes önkormányzati képviselő. 

09.45 Megemlékezés Misley Emese emléktáblájánál. Beszédet mond Szopkó Tibor alpolgármester. 

10.15 Megemlékezés Miskolc város elesett hőseinek emlékművénél és a Nagy Attila-szobornál. Közreműködnek a Miskolci Nemzeti Színház művészei. 

10.30 Megemlékezés a Széchenyi-emléktáblánál. 

10.45 Megemlékezés Oláh Miklós szobránál. 

10.45 Megemlékezés a Szabó Lőrinc-emléktáblánál. 

11.15 Megemlékezés a Megyei Munkástanácsok emléktáblájánál. 

1.15 Megemlékezés a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál. 

12.00 Ünnepély a Petői téren. Emlékezőbeszédet mond Veres Pál polgármester. Közreműködnek a Miskolci Nemzeti Színház művészei. 

13.00 Megemlékezés a szirmai I. világháborús emlékműnél. Emlékezőbeszédet mond Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő. 

16.00 Ökumenikus ünnepi istentisztelet a görömbölyi református templomban. 

17.00 Megemlékezés a görömbölyi 1956-os emlékhelynél. Beszédet mond Turbucz Péter történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárának levéltárosa.

ÓZD 

10.00 Megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere. A történelmi egyházak képviselőinek könyörgése. Ünnepi műsor az ÓMI Zenés Színház előadásában. Koszorúzás. 

11.00 Éljen a magyar! című zenés-verses összeállítás Eperjesi Erika és Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában. 

11.45 a XLIII. Honismereti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése. 

PUTNOK 

09.00 Ünnepi megemlékezés, szentmise, istentisztelet a Serényi László téren, a szoborparknál 

10.00 Himnusz, vers, ünnepi beszéd, majd koszorúzás az ‚56-os emlékműnél 

11:00 Köszöntő, majd a Városi Egészségügyi Központ névadása, kitüntetések átadása a Tompa Mihály Közösségi Házban. A Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsora. Szózat 

SÁTORALJAÚJHELY 

09.00 A Kossuth Lajos Művelődési Központ, valamint a város önkormányzatának közös szervezésében tartják meg az 1956-os forradalom és Szabadságharc hatvanhetedik és a Magyar Köztársaság kikiáltásának harmincnegyedik évfordulója alkalmából tartandó emlékünnepséget. Az ’56-os emlékjelnél Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere mond köszöntőt. A kegyelet koszorúinak és virágainak elhelyezése után pedig a városi díszünnepség veszi kezdetét a Latabár Színházban. Ezen ünnepi beszédet mond dr. Csiba Gábor, a KDNP Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke. A díjak átadása után „Álmodj álmot, álmodót” – címmel a Petőfi Sándor Református Általános Iskola diákjai tartják meg ünnepi műsorukat. 

SZIKSZÓ 

10.30 Szikszó város főterére hívják a lakosokat az 56-os emlékmű ünnepélyes avatójára, majd a megemlékezés a 3. számú főút Turul emlékművénél lesz déltől. A déli harangszó után a himnusz következik, majd vers Hegedűs Milántól, aki a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola tanulója. Ünnepi köszöntőt mond Trizsi Zalán, Onga polgármestere és Bánné Gál Boglárka mond beszédet, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. Balogh Luca arnóti énekes adja elő Oláh Ibolya Magyarország című dalát. Utána az Ongai Hagyományőrző Néptánccsoport lép fel, majd koszorúzás következik a Szózat felhangzása előtt.

TISZAÚVÁROS 

10.30 Ünnepi műsor a tiszaszederkényi hősi emlékműnél. Közreműködik az Eötvös Diákszínpad, a Club ‚96 Fiatalok Egyesületének tagjai. Koszorúk, mécsesek és virágok elhelyezése. 

11.30 Megemlékezés az ‚56-os emlékhelyen. Ünnepi beszédet mond Tóth Réka középiskolai történelemtanár. Az ünnrpi műsorban közreműködik az Eötvös Diákszínpad, a Club ‚96 Fiatalok Egyesületének tagjai. Koszorzúzás. Mécsesek, virágok elhelyezése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában