Fejlesztés

2023.10.27. 16:24

Felújított utat adtak át Szentistvánbaksán

Megindult egy pozitív elmozdulás és mára itt sem csökken tovább a népesség.

Pap Gyula

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyûlési képviselõje (b), Vizi Károlyné Horváth Mónika polgármester (k) és Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelõs kormánybiztos (j)

Fotó: Vajda János

Szentistvánbaksán a Magyar Falu Program keretében az útfelújítás ünnepi átadását tartották pénteken. Az eseményen jelen volt Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, Gyopáros Alpár kormánybiztos, a szomszédos települések polgármesterei és a történelmi egyházak képviselői.

Fontos útszakasz

Vizi Károlyné Horváth Mónika polgármester elmondta: a 2023-ban elnyert támogatás támogatás összege több mint 26,5 millió forint mely segítségével Szentistvánbaksa belterületén a 80. helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú Petőfi út 207 méter hosszan újult meg. A támogatásban érintett utca szakasza állapota megromlott, felújításra szorult, továbbá a település központi részén található, melyről a fontosabb közintézmények megközelíthetőek, így a fejlesztés a lakosság teljes körét érintik.

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes köszöntőjében kiemelte rendkívül fontos, hogy ebben a térségben különösen összetartó közösség van, mindenki tud örülni a másik sikerének, büszkék tudnak lenni egymásra. Gratulált a polgármester asszonynak és megjegyezte: amibe eddig belevágtak közösen minden sikerrel végződött. Megköszönte a kormánybiztosnak, hogy a Magyar Falu programot ennyire a szívén viseli és a legkisebb településre is ellátogat és figyelemmel kíséri a program alakulását.

Gyopáros Alpár kormánybiztos felidézte: a 2010-es évek elején elkezdődött a Megyei Jogú Városok fejlesztési programja, jelezték a kormányzat felé, hogy talán még nagyobb szükség van a kis települések fejlesztésére hiszen ezek esetében sokszor az utolós órában járunk. Magyarországon 3155 település van ebből 2800 falu és a falvakban él a magyarországi lakosság egyharmada. Ebből 2600 olyan falu amely évtizedek óta veszít a népességéből. A település statisztikusok azt mondják, hogy a legnagyobb bajban a 300 alatti lélekszámú települések vannak. 

Ahol eléri ezt a lélektani határt a népességszám ott sajnos – ha nem teszünk valamit – akkor belátható időn belül az a falu ki fog halni – hívta fel a figyelmet. 2018-ban 700 ilyen település volt. Ezért amikor a Magyar Falu programot elindítottuk kifejezetten fókuszáltunk ezekre a veszélyben lévő falvakra. Szentistvánbaksa lélekszáma is lecsökkent egészen 260-ig, ám a program hatására ahogy a többi településeknél megindult egy pozitív elmozdulás és mára itt sem csökken tovább a népesség, sőt a fiatal generáció megerősödött. Ez azt jelenti, hogy a programot folytatni kell – hangsúlyozta a kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában