Népszokások

2023.10.01. 20:30

A Mihály-napi vásár után jönnek az őszi mulatságok

A szeptemberi jeles napok közül kiemelkedik Szent Mihály napja. Ezt a napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók.

A második bé tánca

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ugyanis ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Hortobágy környéki juhászokat Mihály-naptól Mihály-napig fogadták fel, így ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, mulatságokat, bálokat rendeztek. A cselédfogadás ideje is Szent Mihály idején volt – olvasható az arcanum.com weboldalon az információ, magyar néprajzi kutatásokra alapozva. Sok helyen tartottak Mihály-napi vásárokat, ahol a pásztorok megvásárolhatták a munkájukhoz szükséges felszereléseket, de itt szerezték be az emberek a téli holmit is. Ehhez kapcsolódik a női munkatilalom: aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég – tartotta a néphiedelem. Számos ide kapcsolódó időjósló feljegyzés is ismert a pásztoroktól. Például az állatok viselkedéséből jósoltak az elkövetkező időszak időjárására. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét. Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. 

Általában Szent Mihály-nap után kezdték az őszi munkákat, a kukoricatörést, néhol a szüretet is. Megkezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje, a lakodalmak, bálok, mulatságok őszi időszaka, mely Katalin napjáig (november 25.) tartott. Manapság is híresek a Mihály-napi vásárok. A hagyományt napjainkban főként oktatási intézményekben: óvodákban, általános iskolákban tartják. Miskolcon is több helyen megemlékeztek erről a jeles napról, bár egy kicsit már a mai igényekhez igazítva. A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda csütörtökön délután várta a tanulókat, kis ovisait és a szülőket az eseményre. Elsőként a második b osztály erre az alkalomra koreografált műsorával emlékeztek meg Szent Mihály napjáról, majd az osztályok „standjainál” megkezdődött a Mihály-napi vásár. A szülők kézműves termékekkel, házi süteménnyel, édességgel, zsákbamacskával készültek, melyet a gyerekek megvásárolhattak kedvező áron. Igazi forgatag alakult ki az iskola aulájában, pont olyan zsivajjal, mint amilyen egy jó vásárt jellemez. A hangulatot fokozta a vattacukrot árusító bohóc is, akinek nagy sikere volt a kisdiákok körében. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában