Veszélyjelzés

2023.09.13. 11:46

Vége a nyári időnek? Dupla riasztást adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2023.09.14. csütörtök éjfélig.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Triff

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szerda délután, este nyugat, északnyugat felől kedvezővé válnak a feltételek zivatarokhoz, amelyeket elsősorban felhőszakadás (>25-30 mm, lokálisan >40 mm), viharos széllökés (ált. 60-70, de kezdetben lokálisan egy-egy 80+ km/h sem kizárt), esetleg kisebb szemű jég (<2-3 cm) kísérhet. Éjfélig hozzávetőlegesen a Duna vonaláig juthat a csapadékzóna.

Csütörtökön a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esély. A legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll.

Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elsőfokú riasztást adtak ki zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztást adtak ki: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Friss időjárás-előrejelzés a boon.hu oldalán itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában