Jubilál a Konfuciusz Intézet

2023.09.29. 16:00

Tíz év Miskolcon a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztése szolgálatában

A miskolci Konfuciusz Intézet egy stabil partnere annak, aki kínai nyelvet szeretne tanulni, vagy a kínai kultúrát szeretné fölfedezni.

Pap Gyula

Dr. Kuttor Dániel

Fotó: Pap Gyula

A Miskolci Egyetemen 2012 óta folyik szervezett, intézményesített formában kínai nyelvoktatás. Az első esztendőben egy kisebb központ adott otthont a képzéseknek, majd 2013 augusztusában megalakult Magyarország harmadik Konfuciusz Intézete. Világszinten mintegy félezer hasonló intézet működik, Magyarországon pedig öt funkcionál a miskolci mellett Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett – mondta el Dr. Kuttor Dániel, az Intézet magyarországi igazgatója.

Egyedi konstrukcióban

– Intézetünk egyedisége, hogy mind a létrehozását, mind a fenntartását két partner segíti. A Konfuciusz Intézetek globális hálózatában rendhagyó módon két felsőoktatási képzőhely együttműködése és egy vállalat segíti, támogatja. A Miskolci Egyetem és a Pekingi Vegyipari Egyetem oktatási és kulturális partnerségét a jentaji-kazincbarcikai vegyipari cégcsoport, a Wanhua-BorsodChem egészíti ki – fejtette ki az igazgató, aki a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán végzett Európai Unió szakirányon. Korábban a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi igazgatójaként a kar kapcsolatait fejlesztette, számos európai uniós, közép-európai és hazai projekt koordinációját, irányítását végezte. PhD-kutatásában az úgynevezett visegrádi együttműködés gazdaságainak és társadalmainak térbeli elemzésével foglalkozott. 2017 óta az intézet magyar igazgatója.

Az intézet mára egy stabil hídfő, egy szilárd találkozási pont és egy megbízható partner abban, ha valaki kínai nyelvet szeretne tanulni, a kínai kultúrát szeretné fölfedezni vagy hosszabb-rövidebb időre Kínába szeretne eljutni – jelezte.

Nyelvoktatás a gimnáziumokban

Egy szemeszterben 50 – 70 egyetemi hallgatót képeznek, emellett legalább ennyi diákot is oktatnak, hiszen megyeszerte féltucat középiskolában vannak jelen. Miskolcon a Zrínyi Ilona Gimnáziumban és a Balázs Győző Református Gimnáziumban végeznek tanrend szerinti nyelvoktatást, amely tevékenység fontos eleme küldetésüknek. Helyi érdeklődőknek, lakosoknak kínálnak egyéb kurzusokat is, itt érdemes kiemelni a vállalatokat, hiszen egyre több kínai érdekeltségű vállalat működik a megyében, akikkel aktívan dolgoznak együtt. Rendszerint háromszor tartanak Kína által elismert, akkreditált nyelvvizsgát – átlagosan húsz-harminc fő részvételével. Hat szinten írásbeli és három szinten szóban végeznek szintfelmérést. Ha valaki szeretne ösztöndíjra pályázni, szeretne Kínában tanulni vagy akár dolgozni, ez egy nagyon fontos bizonyítvány a nyelvismeretről. Hasonlóképp, ha valaki itt, Miskolc és vonzáskörzetében szeretne kínai érdekeltségű vállalatnál dolgozni, a munkáltató számára ez egy fontos jelzés, hogy milyen szintű kommunikációt várhat el az illetőtől.
A közelmúltban nagy sikerrel zajlott a „Zenei Selyemút: Miskolc – Peking” koncert, melyet az idén 60. születésnapját ünneplő Miskolci Szimfonikus Zenekarral társszervezésben rendezett meg a 10 éves Intézet.

Ma a Kutatók Éjszakáján találkozhatunk velük

- Megtisztelő, hogy a kettős évforduló ünnepségére az egyetem és intézetünk számos prominens partnere elfogadta a meghívást, és személyesen jött el. Miskolc zeneszerető közösségével együtt egy felejthetetlen zenei élményben volt részük a velünk ünneplőknek. Köszönjük a fellépő művészeknek: Helge Dorsch nemzetközi hírű karmesternek, a Laiyin Opera kórusának és tehetséges énekeseinek, valamint a virtuóz Miskolci Szimfonikus Zenekarnak – idézte fel az intézet vezetője.

Kína kíváncsi a világra, ezen belül Magyarországra, hazánkra, segítjük ennek az irányú érdeklődésnek kiszolgálását is – hangsúlyozta végül a szakember.

Idén éppen egy napra esik az Őszközép Ünnep és a Kutatók éjszakája (a mai napon, pénteken – a szerk.), így utóbbi rendezvényen programjaik az ünnephez kapcsolódnak. Foglalkozásaik este 6 órától kezdődnek a Konfuciusz Intézetben (A/1. épület 1. emelet)- szeretettel várnak kicsiket-nagyokat játékokkal, pingponggal és meglepetésekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában