Történelem

2023.09.13. 15:24

Szabadegyetem indult a MAB székházában

Miskolc - A tumoros betegségek alternatív gyógymódjairól hangzottak el előadások az első alkalommal.

Detzky Anna

Dr. Dobos László és dr. Szalkai Iván.

Fotó: DA

Szabadegyetemet hirdetett Miskolcon, a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesületének (PEME) Kelet-Magyarországi Tagozata. Ennek első alkalmát egész napos konferencia keretében szervezték meg, 2023. szeptember 13-án, szerdán, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Székházában.

- A PEME húsz éve működik, a tudománynak hasznos és eredményes terjesztője a nemzedékeken keresztül, minden korosztály bevonásával – ismertette kollégánknak dr. Dobos László, a PEME Kelet-Magyarországi Tagozatának elnöke. - Tagjai között magasan képzett, nemzetközileg is elismert akadémikusok, professzorok, illetve gyakorlati szakemberek foglalkoznak a tudomány legfontosabb területeinek legújabb, politikamentes módszereivel, eszközeivel. Tavaly kaptam meghívást a PEME elnökségétől, hogy mint a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány ötletgazdája vegyek részt egy konferenciájukon és próbáljunk meg együttműködni. Ott felmerült, hogy jó lenne az észak-magyarországi régióban élő emberek számára is megadni a lehetőséget, hogy találkozhassanak a jelen kor legtekintélyesebb szakembereivel. Természetesen kiegészítve a sort a vármegyei és miskolci tudósokkal. Mindezt a MAB Gerontológiai Munkabizottságának mottója nyomán képzeltük el: „Emberközelbe vinni az emberközpontú tudományt.” 

Inspiráló együttműködés 

A szabadegyetem további alkalmait az érdeklődés függvényében hirdetik meg. 

- Körülbelül fél éve jött létre a PEME Kelet-Magyarországi Tagozata. Ennek jelenlegi elnökét, dr. Dobos Lászlót a PEME kérte fel, mert ismerték a civil aktivitását Miskolcon. Az ő személye kapcsolatot jelent számunkra a szépkorúak felé is – osztotta meg a boon.hu-val dr. Szalkai Iván, a PEME Kelet-Magyarországi Tagozata Ayurveda és egészségtudomány című műhelyének vezetője. - A Kelet-Magyarországi Tagozatnak hat műhelye alakult különböző témákban. Ezeknek az a célja, hogy az aktív emberek, akik akár a Harmadik Kor Egyetemén, akár a MAB Gerontológiai Munkacsoportban együtt dolgoznak, új szerveződésben tudják tovább folytatni a tevékenységüket. Felmerült, hogy a műhelyek közötti együttműködés valamilyen formában jelenjen meg. Egy korábban Budapesten megtartott szabadegyetemi képzésünknek hoztuk el a lerövidített verzióját alapvetően a PEME helyi tagjainak, de bárki érdeklődő bejöhet rá. A mai napon a betegséggel kapcsolatos témákkal készültünk, mert a legnagyobb érdeklődés a betegcsoportokat összefogó műhely részéről mutatkozott. Ezért a tumoros betegségek, a keleti gyógyászat és az Ayurveda kapcsolatát boncolgatjuk. Ebbe beletartozik a tumoros betegségek prevenciója és az érintett páciensek rehabilitációja is. Azt szeretnénk bemutatni, hogy az alternatív gyógyászatok milyen ismeretanyaggal és holisztikus szemlélettel közelítik meg ezt a témát. Hiszen az lenne a cél, hogy a keleti és a nyugati gyógyászat ilyen problémák esetén egységesen tudjon fellépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában