Izmosodik a vírus?

2023.09.08. 17:30

Kiderült, nő-e a covidosok száma Miskolcon

Újra emelkedik a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja az elmúlt hetek stagnáló időszaka után, írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Sehol nem csökkent az országban, hét városban pedig egyenesen emelkedés figyelhető meg, köztük Miskolcon.

Boon.hu

Lázzal, végtagfájdalmakkal járhat az influenza

Fotó: MW

Máris belobbant az őszi covid-hullám? Merült fel a kérdés, amikor ezt olvassuk: a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint a települések több mint felénél stagnál ugyan a  szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja, ugyanakkor néhány városnál emelkedés figyelhető meg: Miskolc mellett Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. Csökkenés sehol sem tapasztalható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 13 helyszínen a mérsékelt, míg 9 helyen az emelkedett tartományba esik.
Miskolcon a korai előrejelző rendszer koronavírus-vizsgálati eredménye a szennyvízben a 35. naptári (múlt) hétben azt mutatja, a koncentráció emelkedett, a tendencia pedig nő. 

Kázár Ágnes háziorvost kérdeztük, többen fordulnak-e covidos tünetekkel hozzá az előző hetekhez képest.
„Légúti tünetekkel jelentkeznek nálunk, ahogy az minden ősszel lenni szokott, de inkább jövő hétre várható a tetőzés” – mondta a háziorvos. Akik covidos tünetekkel jelentkeznek, elvégzik házilag a tesztet, és tüneti terápiával kezelik a panaszokat. Nem jellemző, hogy ezzel forduljanak orvoshoz, hiszen már nem olyan súlyos esetekről van szó, mint a világjárvány kitörésekor.
Török Lajos gyermek-háziorvos szintén nem észlelt megnövekedett betegforgalmat a Covid miatt, hozzá ugyancsak felső légúti megbetegedésekkel fordulnak.
Augusztus a tömegrendezvények ideje is volt, emellett sokan ekkorra időzítették a nyaralást, ez is okozhatta a növekvő számokat, ám a szakorvosok szerint az akkor panaszokkal rendelkezők mostanra már meggyógyultak, tüneti kezeléssel átestek a betegségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában