Fejlesztés

2023.08.08. 15:00

Megújul a miskolci József Attila Fiókkönyvtár

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a „Miskolc, József Attila Fiókkönyvtár energetikai korszerűsítése” című projektet valósítja meg, mely bruttó 236,26 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Boon.hu

Forrás: József Attila Fiókkönyvtár

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szentpéteri kapu 95/B szám alatt található József Attila Fiókkönyvtár épületének energetikai korszerűsítését valósítja meg.

A korszerűsítés során új, hőszigetelt, korszerű, alumínium nyílászárók kerülnek elhelyezésre a bontandó nyílászárók helyére visszaépítve, a meglévővel azonos méretben. A könyvtártér körüli meglévő acélvázas üvegfalak helyett korszerű, hőhídmentes, önhordó alumínium függönyfal-rendszer kerül kialakításra, az északnyugati oldal kivételével motorizált árnyékolóval ellátva. Az épület utólagos külső oldali hőszigetelést kap, továbbá sor kerül a lapostető hő- és vízszigetelésének felújítására. 

A pinceszinti előtér és WC helyiségben korábban gravitációs szellőzés működött, a könyvtár épület felújítása során ez átalakításra kerül mesterséges szellőzésre. A tervezett korszerűsítés során projektarányos akadálymentesítés keretében az épület földszintjén egy akadálymentes illemhely kerül kialakításra a megközelítéshez szükséges teljes útvonal akadálymentesítésével, az épület mögött kialakított akadálymentes parkolótól az épület főbejáratán keresztül. Megvalósul az épület állandó használóinak (könyvtári dolgozók) kötelező energetikai képzése is.

A korszerűsítés célja az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése, közvetetten pedig a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának, valamint a primerenergia-fogyasztásának csökkentése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában