Figyelem

2023.08.07. 08:30

Megszólalnak a szirénák Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is

Hétfőn, augusztus 7-én csökkentett üzemű (morgató) próba lesz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is.

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor. Ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya területén, összesen 64 riasztó végpont található.

A MoLaRi rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában