Vége a vakációnak

2023.08.28. 07:00

Megkérdeztük, drágul-e az iskolai menza

Önkormányzatoknál érdeklődtünk, mi várható a következő tanévben az intézményi menzák árát tekintve. Ezeket a válaszokat kaptuk.

Répássy Olívia

Menzás gyerekek. Országszerte sokezernyi szülőt érdekli most, hogy többet kell-e majd fizetni az iskolai ebédért

Fotó: MW

Változik-e az ára az iskolai étkeztetésnek, és ha igen, mennyivel? Erre voltunk kíváncsiak már csak azért is, mert sajtóhírek szerint az önkormányzatokon múlik a végösszeg. 
"Nem változik – írta kérdéseinkre válaszul a miskolci városháza sajtóosztálya. – Az intézményi étkezés térítési díjának összege városunkban 2023. április 1-én emelkedett a nyersanyagárak és egyéb felmerülő költségekre tekintettel. 2023. szeptember hónaptól Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nem tervez újabb emelést, ugyanakkor tény, hogy a szolgáltatást biztosító cég jelentős mértékű szolgáltatási áremelési igényt nyújtott be, amelynek elbírálása még tárgyalás alatt áll. A megállapodástól függ, hogy az önkormányzat ezt a többlet terhet önállóan tudja-e majd finanszírozni, ha ezzel párhuzamosan a közétkeztetés állami támogatása nem fog emelkedni" – álla a válaszlevelükben.
Mezőkövesd jegyzője, Jakab Orsolya erre a kérdésre szintén nemleges választ adott. 

"Nem változik." Városukban a gyermekétkeztetést a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ biztosítja, melynek intézményvezetője Lázár Endréné.

Támogatják az iskolai étkeztetést

Tervezi-e az önkormányzat, hogy támogatja az iskolai étkeztetést, és erre mikor és milyen mértékben volt példa utoljára? – kérdeztük. A miskolci városháza sajtóosztálya így válaszolt: 
"A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szabályozza az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés igénybevételének feltételeit – írják, majd válaszuk folytatása így összegezhető: a jogszabály rendelkezések alapján például Miskolcon az óvodáskorúak közül 88 százalék ingyen étkezik. Ezen a támogatáson kívül Miskolc önkormányzata közgyűlésének vonatkozó rendeletében 2015. március 1-i hatállyal szabályozzák a gyermekétkeztetés térítési díj kedvezményét. A támogatást kérő részére a meghatározott normatív kedvezményeken felül további kedvezmény állapítható meg, amennyiben a család egy főre jutó havi nettó jövedelmének összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 százalékát, ami jelenleg 57 ezer forint.
Mezőkövesdről erre a kérdésre az a válasz érkezett, hogy az önkormányzat gyermekintézményeiben étkező gyerekek étkezéséhez az önkormányzat 104 millió 736 ezer forintot tesz hozzá. Ez az „összeg az állami normatíván felüli önerős önkormányzati támogatás" – írják.

Ilyen lehet a menü

Terveznek-e változást a menük összeállításában? – firtattuk következő kérdésünkben. A miskolci városháza szerint „a szolgáltató a B menü bevezetését már felvetette, azonban amellett hogy ez egy nagyobb választási lehetőséget jelentene,  nyilván nagyobb költséget is jelent". 

Mezőkövesden a menük összeállítását élelmezésvezető végzi a hivatalos QB-Élelem program segítségével. 

„Minden korosztálynak megfelelő étkezést biztosítunk. Ezen kívül külsős dietetikus állítja össze a diétás étlapokat, amit az intézményünkben dolgozó diétás szakács készít el. A diétás étlap összeállításán a cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, PKU igények figyelembe vételét értik.
Egyáltalán hány gyermek tartozik a központi étkeztetéshez? – kérdeztük még. Miskolcon „a köznevelési intézményekben (óvodák, iskolák) 7278 fő étkezik naponta átlagosan. Az óvodás gyerekek 88 százaléka ingyenes étkező, míg az iskolás gyerekek 17 százaléka étkezik ingyen, illetve 25 százaléka 50 százalék kedvezmény igénybevételére jogosult" – válaszolták.
A mezőkövesdi bölcsődébe, óvodába, általános és középiskolába pedig összesen 1280 fő jár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában