Ez volt a tizenkettedik megmérettetés

2023.08.02. 18:57

Kenyerek versenyeztek

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét, vármegyénkbeli kenyerek is „összemérték erejüket".

Fotó: MW

Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat.
Az idén minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett.

A Heim sütöde győztes terméke: Szent István napi durumkenyér

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki pályázott az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre. A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya és Somogy, Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

Kétkörös zsűrizés

Az első körös zsűrizésen 29 darab Szent István napi és 34 darab Innovatív kenyeret, valamint 22 darab Sétáló Süteményt értékelt az ötfős, szakmai zsűri. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője, Kászpári Károly, a Fristen Kft. ügyvezetője, Király István, a Király Pék és Társa Bt. alapítója, illetve Kovács Zoltán, a Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.
A második körös sajtónyilvános zsűrizésre felkérést kapott Dr. Felkai Beáta Olga - az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Dr. Pleva György - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa is.

Ilyen a legjobb kenyér 

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában. 

Ebben a kategóriában a Heim Sütöde Bt. Szent István napi durumkenyere lett a befutó.

Az innovatív és a sétáló sütemények

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Itt a Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere győzedelmeskedett.

Az Innovatív kenyér kategória győztese: Aranymetszés kenyér

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra - így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a zsűri. Ebben a kategóriában a Szibobor Kfr. Málnás-pisztációs Pékfagylaltja hozta el az első díjat. 

Sétáló sütemény kategória: Málnás-psztáciás pékfagylalt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában