Patthelyzet

2023.08.03. 17:30

Nincs gazdája a Borsodban veszteglő elhagyott autó ügyének

A rendőrség és a Magyar Közút egymásra hivatkozva nem szállíttatja el a személygépkocsit.

Boon.hu

Már egy jó ideje az út szélén vesztegel az autó

Fotó: Vajda János

Olvasói megkeresésre augusztus 2-án, szerdán számoltunk be róla, hogy a Gesztely és Újcsanálos közötti útszakaszon rekedt egy elhagyott, ütött-kopott zöld Peugeot: az egyik sávban már július eleje óta akadályozza a forgalmat.

Bejelentésre a helyszínen figyelmeztető bólyákat helyezett el a közútkezelő, de a gépjármű elszállítása nem történt meg.

Ahogy ígértük, utánajártuk az ügynek az illetékeseknél.

Kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk:

„Ha kollégáink közterületen, tartósan elhagyott járművel találkoznak, amennyiben az a forgalombiztonságra veszélyt jelent, kúpozással, táblázással biztosítják a helyszínt, és hívják fel a közlekedők figyelmét” – tájékoztatta szerkesztőségünket Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. „Gyorsforgalmi útszakaszokon ezeket a járműveket jogszabályi lehetőségünk van szerződés alapján szakvállalkozóval elszállíttatni. Nem gyorsforgalmi útszakaszok esetében, mint amilyen a levelében jelzett eset is, kollégáink a vonatkozó jogszabály alapján értesítik a rendőrséget. Ők szólíthatják fel a jármű tulajdonosát vagy gondoskodhatnak a jármű elszállításáról. A lentiekről kollégáink a rendőrséget már tájékoztatták, további intézkedéseket ők tehetnek.”

Nem minősül veszélyesnek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Redőr-főkapitányság jelezte, hogy tud az esetről.

- A Gesztely és Újcsanálos között álló autó, tekintettel arra, hogy két település között van, ezért a Magyar Közút felelős a forgalmi helyzet kezeléséért – nyilatkozta szerkesztőségünknek Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Redőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának szóvivője. – A rendőrség közlekedési szakának álláspontja szerint a szóban forgó személygépkocsi nem okoz közlekedési veszélyt. Ilyenkor a kollégák megvizsgálják a adott út forgalmát és a útakadály elhelyezkedését. Ezek alapján a szituáció nem indokolja, hogy a rendőrség közbelépjen – ráadásul egy olyan ügyben, ami nem az ő hatáskörébe tartozik – és az elszállításról intézkedjen. Úgyhogy ez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata. Mivel a bólyákról is a közútkezelő gondoskodott, feltételezem, hogy a személygépjármű elszállításáról is intézkedni fog. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában