boon.hu video

2023.08.05. 08:18

Dupla riasztás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében: délután érkezhet az ítéletidő

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2023.08.05. szombat éjfélig.

Hajnali vihar Miskolcon.

Fotó: Ádám János

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén két riasztás van érvényben: felhőszakadás miatt másodfokú, zivatar miatt elsőfokú. 

Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Emellett intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Felhőszakadás, heves zivatarok

Átmenetileg csökken a csapadékhajlam - az éjszakai zivatarok döntő része észak felé elhagyja térségünket. Azonban a déli órákig is előfordulhat még kisebb számban zivatartevékenység. Délutántól, késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki - délről észak, északkelet felé haladó - zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

A nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra, viszont azon a területen zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.

A Dél-Alföldön kevés helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Időjárás-előrejelzés minden nap a boon.hu oldalán itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában