Tokaj-Hegyalja Egyetem

2023.08.09. 11:01

A magas minőségi színvonal megteremtését várják az új rektortól

Figyelmet keltett és kérdéseket vetett fel a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnökének lemondása, majd ezt követően a megbízott rektor felmentése.

Boon.hu

Wáberer György, az egyetemi kuratórium elnöke fogalmazta meg elvárásaikat, elképzeléseiket

Fotó: Bujdos Tibor

A kuratórium tagja és új elnöke, Waberer György válaszolt kérdésünkre: mi áll ennek az őrségváltásnak a hátterében?

Tokaj-Hegyalja Magyarország különleges földrajzi és kulturális jelentőségű régiója, a tokaji a legismertebb magyar márka, Sárospatak pedig a magyar oktatástörténet egyik legpatinásabb intézményének ad otthont csaknem fél évezrede. Ilyen páratlan örökséggel kevés felsőoktatási intézmény büszkélkedhet. Ezekre a szilárd alapokra építve a Tokaj-Hegyalja Egyetemből Magyarország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye válhat. Úgy éreztem – a kuratórium tagjaival együtt –, hogy az e célhoz vezető út megtalálása érdekében 180 fokos fordulatra van szükség, mert Tokaj-Hegyalja és Zemplén többet érdemel.

Milyen elvárásokat állít az új kuratórium az egyetem leendő rektora elé?

Az egyetem küldetése megalapítása óta változatlan: az oktatás dinamizálásával, a térség gazdasági fellendüléséhez nélkülözhetetlen szakemberek képzésével fejleszteni a helyi turizmust, a bortermelést és a gasztronómiát, amelyek munkahelyeket teremtenek és megállítják a népesség Trianon óta szakadatlan elvándorlását. Ehhez minden kitörési pont adott: a kiművelt emberfőket képző kiváló oktatói gárda, a gyakorlati képzésekhez szükséges inspiratív földrajzi környezet, amelynél jobb Magyarországon biztosan nincs, valamint a gazdag hagyomány, a tokaji márka hazai és nemzetközi tisztelete.

A pedagógusképzés, amelynek évszázados hagyománya van Sárospatakon, most már önállóan, a térség szükségletei szerint fejlődhet. Az itt diplomázó fiatalok segítenek majd a térség szellemi felzárkóztatásában.

A szőlész-, borászképzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a tokaji márka a jelenleginél jobb feltételekkel megállja a helyét a világpiacon, ahol a legjobb adottságú termőhelyek szakemberei és borai versengenek egymással a vevőkért, a jobb árakért és az elismerésért.

Turisztikai szakember képzéseink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világon szinte egyedülálló tokaji bort és a termőhely szépségeit, valamint Zemplén nevezetességeit magas színvonalon mutassuk be a világ bármely szegletéből érkező közönségnek.

Ami a pénzügyi feltételeket illeti: a magyar kormány biztosította a célok eléréséhez szükséges szilárd alapokat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez a döntés, amelynek hatása generációkra terjed ki, egy gazdaságilag kritikus időszakban született meg, ezért érezzük fokozottan küldetésünknek, hogy a forrást jól és hatékonyan használjuk fel.

Hogyan valósítja meg az egyetem ezeket a célokat?

A részleteket majd a nyílt pályázat útján megválasztott új rektor fogja kidolgozni. A keretkövetelmények azonban nyilvánvalóak: a legkiválóbb oktató és kutató szakembereket kell megnyerni, modern kutató laboratóriumokat kell felállítani, amelyek támogatják a szőlészeti-borászati – és az egyetem más szakterületein folyó – képzést, növelni kell a gyakorlati képzések arányát és színvonalát, rangos szakmai eseményeket és workshopokat kell rendezni és ki kell alakítani a kölcsönös előnyökön alapuló nemzetközi együttműködéseket a legrangosabb egyetemi kutatóhelyekkel, borászati intézményekkel és iparági szereplőkkel.

Az egyetem tehát a jövőre nézve magasra helyezi a lécet. Továbbra is be lehet-e majd kerülni közepesnél gyengébb eredménnyel?

Jól látja: a kuratórium magas minőségi színvonal megteremtését várja az új szakmai vezetéstől. A tehetséges és törekvő fiatalokért az egyetemek között – beleértve a magyar és az európai felsőoktatási intézményeket – éles verseny folyik. A magyar fiatalok itthon tartása érdekében olyan színvonalú oktatást és tanulási feltételeket kell teremteni, amelyek alapján a legjobbak is Sárospatak mellé teszik le a voksukat. Olyan szakmailag magas szintű oktatást és az egyetemi élet szempontjából vonzó campust szeretnénk megteremteni, amelyért érdemes versengeniük a hallgatóknak is.

Mikor lesz új – és most már stabil – rektora a Tokaj-Hegyalja Egyetemnek?

A kuratórium megkezdte a minden szempontból nyílt pályázat előkészítését és a kritériumok részletes kidolgozását. Olyan szakembert szeretnénk találni, akinek tapasztalata van felsőoktatási intézmény vezetésében, lehetőleg sikereket ért már el egyetemi munkaszervezet hatékony működtetésében. Fontos szempont, hogy erős vezetői képességekkel rendelkezzen, képes legyen inspirálni és motiválni az egyetem dolgozóit és hallgatóit, emellett erős kötődést vállaljon és alakítson ki Tokaj-Hegyaljához és Zemplénhez. A lehetőség és a kihívás is egyszeri: a gondosan ápolandó örökségre építve kell egy új, rangos magyar egyetem eredményes működését megteremteni, és sikerre kell vinni az egyetemek között a legjobb fiatalokért folyó harcot. Szeretném, ha a legfelkészültebbek, legambíciózusabbak felismernék ezt az életre szóló lehetőséget és pályáznának!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában