Fejlesztés

2023.07.06. 17:12

„Szikszó még fényesebb, de olcsóbban ragyoghat”

Átadták a város korszerűsített LED-es közvilágítását, amivel felére csökkentették a település energiafelhasználását.

Detzky Anna

Kiss Csaba Attila, az MVM Lumen ügyvezetõje és az MVM ESCO vezérigazgatója, Bozóky Anita az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója, Deme Krisztián, az MVM Zrt. ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyûlési képviselõje és Sváb Antal polgármester

Fotó: Vajda János

A helyi önkormányzat és az MVM Csoport vállalatai együttműködéseként valósult meg 80 millió forintból a jelentős fejlesztés. Ezáltal Szikszó bizonyos városrészei teljesen új közvilágítást kaptak, máshol pedig lehetőség nyílik a világítás fényerejének szabályozására. A fél év alatt megvalósult projekt sajtónyilvános záróeseménye július 6-án, csütörtökön délután volt. A közvilágítás modernizálásával párhuzamosan lakossági LED-csere program is van ezen a héten a városban.

„Háború dúl a közvetlen szomszédságunkban, és olyan energiahelyzet alakult ki a válság miatt, ami azt gondolom, hogy minden önkormányzatnak nehézséget okozott. Mégis büszkeséggel tölthet el minket, hogy Szikszó városa ilyen nehéz helyzetben is rendkívül környezettudatos, fenntarthatóságban gondolkozó település” – mondta Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese. „Most az energiahatékonyság szempontjából fontos mérföldkőhöz érkezett Szikszó. Az MVM közreműködésével egy hosszú távra tervezett döntést hozott meg a város a közvilágítás korszerűsítése kapcsán. Több mint ezer LED-lámpatestet cseréltek ki, aminek az lett az eredménye, hogy Szikszó még fényesebb, de olcsóbban ragyoghat, hiszen 50 százalékos energiamegtakarítást ért el. Minden szikszóinak azt kívánom, hogy élvezzék ennek az előnyeit, hiszen olyan városrészek is közvilágítást kaptak, ahol eddig ilyen nem volt!”

Ezernél több lámpatest

Három éve tudatos építkezés történik Szikszón, hogy vonzó élettér és ipari környezet is legyen a település.

„2021. novemberében, még a szomszédban dúló háború és az energiaválság kitörése előtt döntötte el a helyi képviselő-testület, hogy szeretnénk költséghatékonyabbak, környezetbarátabbak és fényesebbek lenni, továbbá a körülöttünk lévő élővilág igényeit is figyelembe venni” – ismertette Sváb Antal, Szikszó polgármestere. „Kifejezetten pozitív visszajelzések érkeztek a városlakók szempontjából erre a projektre. A 2022. novemberi szerződéskötéshez képest gyorsan megvalósult ez a projekt. A nagyjából 750 lámpatestünk helyett, 1000 fölötti lámpatesttel rendelkezik már a város. A Szikszón élők tudják, hogy melyek azok a városrészek, amelyek korábban sötétben voltak és melyek azok a köztereink, ahol a világítás kevésbé volt szabályozható, különleges alkalmakhoz illő. Ezek még komfortosabbá tették a helyiek életét.”

Fontos együttműködés

Az MVM számára lényeges mérföldkő ez az együttműködés.

„Nekünk, mint meghatározó szereplőnek nemcsak a közvilágításban, hanem az energiapiacon is, több szempontot kell mérlegelnünk, amikor részt veszünk egy ilyen projektben” – jelentette ki Deme Krisztián, MVM Zrt. ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese. „Az MVM menedzsmentje számára kiemelten fontos az együttműködés az önkormányzatokkal. Hat hónap alatt valósult meg ez a fejlesztés, az MVM részéről az MVM Lumen Fényszolgáltató Kft. és az MVM Esco Urban Kft. részvételével. A kültéri világítás látványos dolog egy település életében. Jó megérkezni egy olyan városba, ahol a közvilágítás rendben van és ez pozitív üzenet az ott lakók számára is.”

Szikszó példa lehet

Az MVM szeretné, ha az országban minden önkormányzat belevágna a közvilágítás korszerűsítésébe.

„Nagy lelkesedéssel csaptunk bele ebbe a projektbe, és jó együttműködést tudhatunk magunk mögött az MVM és Szikszó városa között” – osztotta meg Kiss Csaba Attila, az MVM Lumen ügyvezetője és az MVM Esco vezérigazgatója, aki egy rovarhotelt is adományozott a városnak, hogy kifejezze cége környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. „Ezt a folyamatot még az elődöm, Andor Ottó indította. Ez a projekt már az ötödik Sajóbábony, Sajóivánka, Borsodhalom és Kiskinizs után, de csak az eleje annak az útnak, amin elindultunk. Az itteni egy példaértékű fejlesztés, amit biztos vagyok, hogy a többi önkormányzat is jó példaként fog használni szerte az országban. Szikszó város megvilágítása növeli a polgárok biztonságérzetét, hiszen 38 százalékkal megnöveltük a lámpatestek számát. Az MVM Lumen és jogelődei már 120 éve mozognak ebben az üzletágban, tulajdonképpen azóta, hogy létezik közvilágítás. Célunk, hogy minden önkormányzat korszerűsíthesse a közvilágítását és mi modern megoldásokkal segíthessük ezt a folyamatot. A jelenlegi fejlesztés az MVM Esco finanszírozásában valósult meg. A jövőben pedig az önkormányzat a megtakarításaiból fogja majd fenntartani, azaz nem terheli meg pluszban a költségvetését.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában