Ózd

2023.07.17. 14:00

Janiczak nem tartja fontosnak a békepárti nyilatkozatot

Ózd önkormányzata nem csatlakozott az országgyűlés békepárti határozatához, a polgármester szerint irreleváns, hogy egy helyhatóság csatlakozik-e egy ilyen kezdeményezéshez.

Boon.hu

Janiczak Dávid számára nem fontos a békenyilatkozat

Arra a kérdésre, hogy miért nem csatlakozott Ózd vezetése az országgyűlés békepárti határozatához Janiczak Dávid, a város polgármestere azt válaszolta portálunk megkeresésére: „szerintem egy önkormányzat számára irreleváns”. A feltett kérdésekre (lásd keretes írásunkat) azt is leszögezte, hogy nem szállítana fegyvereket és katonákat Ukrajnának. A politikusnak nincs információja arról, hogy a magyar balliberális oldal katonákat és fegyvereket szállítana a szomszédos országba. (Habár, több baloldali politikus is több ízben szólt erről az országos sajtóban és más fórumokon – a szerk.) 
Szerinte egy háború mindenkinek károkat okoz, ez történelmi tanúság. Arra a kérésre, hogyan érinti meg, hogy számos olyan ukrán lépés történt már, amelyek a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintik, és mit javasolna az ügyben, azt felelte: „nem hatásköre ilyen kérdésekkel foglalkozni”. Viszont a polgármester azt elítéli, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta az OTP-t.

Nemet a háborúra 

orábban megírtuk, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke még április végén kérte a települések vezetőit, hogy csatlakozzanak az országgyűlés békepárti határozatához, és mondjanak nemet a háborúra. Akkor Szita Károly azt nyilatkozta, hogy minden település vezetőjének elküldi a határozatot azzal a szándékkal, hogy a képviselő testületek elé terjesszék, és fogadják el a javaslatot, ezzel is kifejezve, hogy békét szeretnének.

 

Kérdéseink Janiczak Dávidhoz 

Miért nem írták alá a békepárti nyilatkozatot? 

Ön szállítana fegyvereket Ukrajnának?  

Küldene magyar katonákat a szomszédunkba?  

Mit szól ahhoz, hogy a magyar balliberális oldal szállítana és küldene?  

Ön Ukrajna vagy Oroszország pártján áll?  

Nem gondolja, hogy a háború nemcsak a harcoló államoknak, azok lakosainak tragédia, de gazdaságilag a magyaroknak és valamennyi uniós polgárnak is? 

Önt, hogyan érinti meg, hogy számos olyan ukrán lépés történt már, amelyek a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintik. Mit javasol ez ügyben?  

Az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta az OTP-t. Mit gondol erről? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában