Megmérettetés

2023.07.25. 14:00

Izgalmas harc folyik a Miskolc Polgármesterének Bora címért

A boroknak nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni, ahhoz hogy versenybe szállhassanak.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Ismét borbírák és sommelierek döntenek arról, hogy a Bükki borvidék borászainak kínálatából mely borok nyerhetik el a Miskolc Polgármesterének Bora címet. A verseny kedden délelőtt kezdődött az Avasi Bortanyán. A gazdák fehérbor, rozébor, vörösbor és desszertbor kategóriákban nevezhettek a mintáikkal. Összesen 27 tétel érkezett a versenyre, amelyet egy szakmai zsűri véleményez egész nap.

Ha nyer, gyorsan elfogy

Tamási András, a Szövetség a Bükki Borvidék egyesületének elnöke azt mondta a Boon.hu-nak, hogy kizárólag a Bükkben termelt borok nevezhettek a versenyre. „Idén második alkalommal rendezték meg a versenyt, és tavaly abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az én vörösborom lett az év bora” – mondta portálunknak. Hozzátette: ennek az volt a nagy előnye, hogy lényegében nagyon hamar elfogytak a készletei. „A boroknak nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni, többek között, hogy minimum 250 palack bornak kell rendelkeznie annak a borból a gazdának, amivel nevezett, a zsűri viszont nagyon szubjektíven értékel” – tette hozzá.

Arra is rámutatott, hogy a rangos sommelierek az ország különböző részeiről érkeztek, amely a Bükki Borvidéknek hatalmas megtiszteltetés és remélik, hogy sikerül a legjobb idei bort megtalálni. A Bükki Borvidéken termő fajták elsősorban a chardonnay, a cserszegi fűszeres, az olaszrizling, a zenit és a zengő. A kékszőlők közül a népszerű világfajták mellett a kékfrankos és a zweigelt a legelterjedtebb. A borvidék borait könnyedség, üdeség, gyümölcsösség jellemzi, elegáns savakkal kísérve. Az utóbbi években a borszakmai szervezetek együttműködésének köszönhetően Miskolcon is pozitív változások és növekvő fogyasztás érezhető a bükki borokat illetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában