Rákóczi Szabadegyetem

2023.07.07. 17:40

"Intézkedések nélkül egy Győr méretű várossal csökkenhetett volna a magyar népesség"

Szabadság, közösség, cselekvés címmel ma volt a második napja a Rákóczi Szabadegyetemnek Sátoraljaújhelyen.

Panyi Miklós a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelõs helyettes államtitkár

Fotó: Vajda János

A nyugati gyakorlattal szemben helyes az a politika, amelyet a magyar kormány képvisel a demográfia, a családtámogatások és a migráció kérdésében - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Sátoraljaújhelyen.
Panyi Miklós a Rákóczi Szabadegyetem demográfiáról szóló panelbeszélgetésén hangsúlyozta, Nyugat-Európa ötven-hatvan évvel ezelőtt mindhárom területen más úton indult el, amelynek következményeivel most szembesül, erről a problémás útról pedig nem nagyon fog tudni letérni.
Egy 2019-es Eurostat-felmérés szerint az európai gyermekek mintegy 16 százaléka unión kívülről érkezett édesanyától származik, addig ez a szám Magyarországon mindössze két százalék - mondta el Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, 2011-ben mindössze 1,23 volt a születési ráta Magyarországon, ez a szám a kabinet családpolitikájának köszönhetően 2022-ben elérte az 1,59-et, úgy, hogy - részben a Ratkó-korszak hatásai miatt - több mint 300 ezer szülőképes korú nővel lett kevesebb. Ha nem történtek volna meg ezek az intézkedések, akkor egy Győr méretű várossal csökkent volna a magyar népesség - értékelt a politikus.
Szabadság, közösség, cselekvés címmel elkezdődött csütörtökön a Rákóczi Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen, a rendezvény július 9-ig, vasárnap délelőttig tart. A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, fő támogatója pedig a MOL Nyrt. A szabadegyetemen az aktuális magyarországi és közép-európai közéleti, gazdasági, nemzetpolitikai, kulturális témákat vitatják meg a résztvevők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában