Beruházások

2023.07.30. 11:30

Falusi fejlesztések futószalagon

Kissikátorban a helyi kisbolt, Hangonyon útszakaszok újultak meg, Csernelyben pedig a Derelye-házat fejlesztették.

Marosréti Ervin

Átadták Kissikátorban a megújult kisboltot

Fotó: Marosréti Ervin

A Hangony-völgyében és a Hegyháton több olyan fejlesztés is a végéhez ért, amelyet a Magyar Falu Program keretében valósítottak meg. Kissikátorban, a háromszáz lelket számláló zsákfaluban az 1998-ban nyitott kisbolt rekonstrukciója valósult meg, amire az üzletet  működtető család valamivel több, mint 31 millió forintot fordíthatott. Ebből az összegből a bolt teljes berendezését lecserélték: új kínáló és hűtött csemegepultot, italhűtőket és fagyasztóládákat vásároltak. Digitális árazócimkés mérleget és kasszarendszert is telepítettek, amely összeköttetésben van a raktárkészlettel. Az üzlet és vásárlók biztonságáról pedig új kamerarendszer gondoskodik.

Pozitív tendencia

- A kisebb települések felé megindult egy természetes mozgás, azt tapasztaljuk, hogy a magyar falu a reneszánszát éli - fogalmazott az eseményen Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. - A régi értékek ismét számítanak, a korábbi társadalmi kapcsolatok újra élnek. Olyan közösségek alakulnak ki, akik öntevékeny módon a saját településüket is kezdik alakítani.

A kormánypárti politikus ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy néhány évvel ezelőtt egy olyan kormányprogram kezdődött, amely komoly lökést adott ebben az irányban. Ezt emelte ki Kissikátorban Gyopáros Alpár kormánybiztos is, aki felidézte a magyar falvak korábbi nehéz évtizedeit, és szólt a jelen pozitív tapasztalatairól is.

- Demográfiai szempontokat nézve is fontos a magyar vidék fejlesztése, hiszen korábban folyamatosan fogyott a kis települések lakosságszáma - fogalmazott Gyopáros Alpár. - A negatív tendencia mostanra megfordult, a fiatalok újra perspektívát látnak a falusi életben. Sok településvezető számol be arról, hogy nincs eladó házuk, ami visszaigazolja a Magyar Falu Program sikerességét is. Lényeges ugyanis, hogy a városi szolgáltatásokat helyben is elérjék a lakosok, erre jó példa ez a kisbolt itt, Kissikátorban is.

Hangonyi utak

A három és fél éve működő pályázati rendszer másik fontos eleme a belterületi utak felújítása, amelynek Hangony is haszonélvezője lett. Több mint ötvenmillió forint kormányzati támogatás érkezett az Ózdhoz közeli településre, amelyből fél kilométer hosszúságban aszfaltozták le a Rákóczi utat. Emellett a Széchenyi út rekonstrukciója is megvalósult: bizonyos részeket kátyuzták, a közműszerelvények szintre emelése után pedig öt centis kopóréteggel látták el. A felújított szakaszok összefutásánál található Hangony boltja, amelyet egy külön projektnek köszönhetően 23,5 millió forint kormányzati segítségnek köszönhetően újult meg.

Fókuszban a gasztronómia

A Hangony-völgye után a hegyháti Csernelybe látogatott el Gyopáros Alpár kormánybiztos és Riz Gábor országgyűlési képviselő, ahol a korábban felavatott és átadott Derelye-házat tekintették meg. A falu korábbi szatócsboltját vásárolta meg a helyi egyesület, amelyben a látványkonyha mellett egy kiállítótermet is kialakítottak. Itt a Csernelyre jellemző paraszti élet mellett a kohász és a bányász szakma is megelevenedik. A különböző pályázati forrásoknak köszönhetően a fejlesztésekre több mint 50 millió forintot fordítottak, a Derelye-házban pedig az átadása óta több rendezvényt is tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában