Évforduló

2023.07.07. 14:00

Egy évvel a pusztító tűzvész után újraéled a jávorkúti erdő

Az erdőgazdaság munkájának is köszönhetően mostanra a lágyszárú növények teljesen regenerálódtak.

Detzky Anna

Egy évvel ezelőtt pusztított a tűz a Bükkben, évtizedek kellenek a teljes regenerálódáshoz

Fotó: Ádám János

Egy évvel ezelőtt szomorú esemény árnyékolta be a nyári vakációt és sok ezer állat és növény békés mindennapjait. 2022. július 1-jén tűz ütött ki a Jávorkút közelében lévő erdő területen. „A lángoknak bükkösök, új telepítésű erdők, továbbá 100-120 éves faállományok estek áldozatául mintegy 65 hektáron, emellett néhány hektár erdei, valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett. A tűz eloltása után – amiben nagy szerepe volt a június 2-án hajnalban eleredt esőnek - azonnal megkezdte a kár felszámolásának előkészületeit az Északerdő Zrt. szakszemélyzete” – írtuk korábbi cikkünkben. Az erdőgazdaságnál érdeklődtünk azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hol tart a terület helyreállítása, regenerációja.

Ilyen volt a tűz másnapján az erdő
Fotó: Ádám János

Százhatvanezer csemete

„A tűz eloltása után haladéktalanul megkezdtük a károk felszámolását és a helyreállítást. A tűzben megsérült fiatal fácskákat rövid időn belül tőre vágtuk, hogy sarjadás útján új hajtást hozzanak. A károsodott idős bükkös állományt sajnos le kellett termelnünk, mert ennek a fafajnak vékony a kérge, így a magas hőhatás miatt a fa élő szövetei elhaltak. A pusztítás területén álló fenyvesek nem élték túl a katasztrófát, ezért ezek kitermelését a tél folyamán el kellett végezni” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészetivezérigazgató-helyettese. „A tűzkárral érintett részen folyamatban lévő erdőfelújítások, befejezett erdősítések, középkorú fenyvesek és kisebb részben idős bükkös is károsodtak. 

Tilia,Cordata,Linden,Tree,Branches,In,Bloom,,Springtime,Flowering,Small
Kislevelű hársfát is ültetnek
Fotó: Iva Vagnerova / Forrás: Shutterstock

A folyamatos erdősítések területén tavaly ősszel és idén tavasszal részleges talaj-előkészítés (padka- és pásztakészítés) történt, majd mesterséges erdősítést, úgynevezett első kivitelt  végeztünk el. Az erdősítést csaknem 160 ezer csemete elültetésével hajtottuk végre. A befejezett erdősítésben a sérült fiatalos állományt tőre vágtuk, a fácskákat letakarítottuk a területről. A középkorú fenyves és idősebb bükkös állományokban az állományt letermeltük, majd terület-előkészítés, azaz vágástakarítás következett. A gallyak egy részét lehordattuk, majd leaprítottuk. Ezt követően részleges talaj-előkészítést, padkakészítést végeztünk, tavasszal mesterséges erdősítést, első kivitelt hajtottunk végre.”

Őshonos fákat ültettek

A leégett területen jelenleg első éves, folyamatos erdőfelújítások láthatók.
„Az idegenhonos lucfenyves állományok szerkezetét a tájnak, a jogszabályoknak, a természetvédelmi kezelőnek és a társadalmi elvárásoknak megfelelően javítottuk, alakítottuk át. A telepítés során igyekeztünk olyan őshonos fafajokat választani, amelyek az adott speciális mikroklímájú kései fagyok és aszály által jellemezhető területhez, a legjobban tudnak alkalmazkodni. Például ilyen a bükk, gyertyán, kislevelű hárs, hegyi juhar, bibircses nyír, vadalma, vadkörte.

Wild,Apple,Branch.,Malus,Sylvestris,Esemplar.,Close-up,Showing,Fruit,And
A telepített őshonos fák között ott a vadalmafa is
Fotó: lorenza62

 A felsorolásból kitűnik, hogy igyekeztünk elegyes, változatos, emiatt ökológiai szempontból stabilabb, állékony, megújulni képes állományokat létrehozni, figyelve a biodiverzitásra és a természet iránymutatására” – fejtette ki az erdészetivezérigazgató-helyettes.

Bejárható a terület

A terület lágyszárú vegetációja teljes mértékben regenerálódott.
„A folyamatban lévő erdőfelújítások a tavaszi és nyár eleji csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen megmaradtak és fejlődésnek indultak, azonban június 4-én és 14-én is károsította a csemetéket a késői fagy. Az erdősítések fejlődésének biztosítása a következő 15-20 évben intenzív munkavégzést, odafigyelést, gondoskodást igényel. 

Sok idő kell ahhoz, hogy újra így nézzen ki a Bükk. Kirándulni azonban már lehet a környéken
Fotó: Ádám János

A leégett területen átvezető turistautakat a katasztrófa után a lehető leggyorsabban biztonságosan járhatóvá tették az Északerdő Zrt. megbízásával dolgozó fakitermelő vállalkozások. A kijelölt turistautak jelenleg is biztonságosan használhatók, ott semmilyen veszélyhelyzet nincs” – hangsúlyozta Mihók István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában